Tepraloxydim, fluazifop-p-butyl ve metribuzin herbisitlerinin toprak kökenli bazı fungal patojenlerin koloni gelişimine ve sporulasyonuna etkisi - Mutlu, Gürhan; Üstüner, Tamer (My University)
Bu çalışmanın amacı, in vitro ve sera koşullarında bazı önemli mantarların koloni gelişimi ve sporulasyonu üzerine tepraloxydim, fluazifop-p-butyl ve metribuzin herbisitlerinin etkisini analiz etmektir. Çalışma sonucunda tepraloxydim 2x10-3M yüksek dozda Rhizoctonia solani’nin koloni gelişimini %88.93 oranı ile en üst düzeyde engellemiştir. Tepraloxydim 5x10-5M’de, %0.21 oranı ile R. solani’nin koloni gelişimini en düşük seviyede engellemiştir. Bununla birlikte, tepraloxydim’in düşük doz seviyesinde Phoma destructiva’nın büyüme oranında azalma olmayıp, koloni gelişimini (%1.29) artırmıştır. Çalışmanın sonucunda, in vitro koşullarda fluazifop-P-butyl’in yüksek doz uygulamasında 2x10-3M R. solani’nin koloni gelişimini tamamen engellenmiştir. Herbisitin düşük doz 5x10-5 M uygulaması, P. destructiva koloni gelişimini en düşük doz seviyesinde (%4.68) azaltmış, ancak Rhizopus stolonifer’in koloni gelişimini (%4.14) artırmıştır. In vitro koşullarda metribuzin’in yüksek doz 2x10-3M uygulamasında Rh. stolonifer’in koloni gelişimini en yüksek seviyede (%63.47) engellediği ve ayrıca en düşük doz 5x10-5M uygulamasında Cladosporium fulvum’u en düşük seviyede gelişimini (%2.51) engellemiştir. Sera koşullarında tepraloxydim’in yüksek doz (%50 fazla) ve düşük doz (%50 düşük) uygulamalarında sporulasyonu en çok etkilenen fungal patojen Alternaria alternata (1.2x102 spor/ml; 2.7x102 spor/ml)’dır. Sera koşullarında yüksek doz (%50 fazla) uygulamasında fluazifop-p-butyl’in en çok etkilediği patojen Stemphylium solani (1.6x102 spor/ml)’dir. Fluazifop-p-butyl herbisitin düşük doz (%50 düşük) uygulamasında fungal sporulasyonu en çok etkilenen patojen A. alternata (3.0x102 spor/ml)’dır. Serada metribuzin yüksek doz uygulaması çoğunlukla Fusarium solani ve Rh. stolonifer’i etkilemiştir. F. solani ve Rh. stolonifer’in son sayıma göre belirlenen toplam spor sayıları 2.5x102 spor/ml’dir. Düşük doz uygulamasında A. alternata sporlarının sayısı 4.1x102 spor/ml’dir.

The objective of this study was to analyze the effect of herbicides tepraloxydim, fluazifopp-butyl and metribuzin on colony development and sporulation of some important fungi in in vitro and greenhouse conditions. At the end of the study, tepraloxydim at high dose of 2x10-3M prevented Rhizoctonia solani colony growth at the highest level with the rate of (88.93%). Tepraloxydim at 5x10-5M inhibited R. solani colony growth at the lowest level with the rate of (0.21%). However, the growth rate of Phoma destructiva could not be decreased at this low dose level, but increased the growth of colony by (1.29%). As a result of study, the colony development of R. solani in in vitro conditions was completely inhibited at high dose application (2x10-3M) of fluazifop-p-butyl. At low dose (5x10-5M) application of herbicide, the colony development of P. destructiva was decreased by (4.68%) at the lowest dose level, but increased colony development of Rhizopus stolonifer by (4.14%). Metribuzin prevented colony development of Rh. stolonifer at the highest dose level of 2x10-3 M by (63.47%) and the highest dose of application in in vitro conditions, It also prevented the development of Cladosporium fulvum at the lowest level (2.51%) when applied at 5x10-5 M. Tepraloxydim at above and below (50%) affected sporulation of fungal pathogens with Alternaria alternata most affected (1.2x102 spore/ml; 2.7x102 spore/ml) under greenhouse conditions. High dose (above concentrations of 50%) application of fluazifop-p-butyl mostly affected Stemphylium solani (1.6x102 spore/ml) in greenhouse conditions. A. alternata (3.0x102 spore/ml) was the mostly influenced pathogen for fungal sporulation at low dose (below 50%) application of fluazifop-p-butyl herbicide. High dose application of metribuzin mostly affected Fusarium solani and Rh. stolonifer in greenhouse. The total number of spores determined at the last count for F. solani and Rh. stolonifer was (2.5x102 ) spore/ml. The number of A. alternata spores at low dose application was (4.1x102 )spore/ml
Effect of the herbicide tepraloxydim, fluazifop-p-butyl and metribuzin on the colony growth and sporulation of some soilborne fungal pathogens
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Domates; Herbisit; Tepraloxydim; Fluazifop-p-butyl; Metribuzin; Fungal patojenler; Sporulasyon