TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİLERİN KENTE UYUMU: ELAZIĞ ÖRNEĞİ - Polat, Yeliz; Yılmaz, Ayşe (My University, 2021)
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (GİGM) Mayıs 2020 yılı Göç İstatistik verilerine göre, Elazığ’da kent merkezi ve ilçelerinde 11.944 geçici koruma altındaki Suriyeli göçmen yaşamaktadır. Bu rakamın büyük bir bölümü de Elazığ kent merkezinde ikamet etmektedir. Bu bağlamda, araştırmada Elazığ kent merkezindeki Suriyelilerin kentteki sosyo-kültürel ve ekonomik uyumu ile Elazığ’da yaşayan Suriyelilerin yerli halkla etkileşim düzeylerini ve kentin yaşayış ve düşünüş tarzını içselleştirme biçimlerini ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemi kullanılmış bir saha araştırmasıdır. Suriyeli göçmenlerin yoğunluklu olarak yaşadığı ilk 15 mahalle muhtarı ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Bu araştırmada, sahadan elde edilen veriler betimsel yöntemle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, Suriyeli göçmenlerin Suriye’de iken ait oldukları toplumsal sınıfın ve ekonomik gelişmişlik düzeylerinin Türk toplumuna sosyo-kültürel ve ekonomik uyumlarını doğrudan etkilediği tespit edilmiştir.
Keywords: Sosyoloji; Kentsel Çalışmalar; Uluslararası İlişkiler