Glutatyon, Sistein ve Homosistein Tayini İçin Perilen Diimid Temelli Floresan Probların Geliştirilmesi ve Hu?cresel Uygulamaları - Yılmaz, İbrahim; Durdagi, Serdar; Çukurovalı, Alaaddin; Sadi, Gökhan; Talaz, Oktay (My University, 2019)
Çesitli floresan sensörlerin gelistirilmesi ve uygulamaları ile ilgili çalısmalar 1980?li yılların basından beri devam etmektedir. Bu tip sensörlerin ortaya çıkmasıyla floresans spektroskopisi; biyokimyasal ve biyomedikal çalısmalarda, klinik analizlerde ve çevresel kirlilik incelemelerindeki pratik uygulamalara kadar pek çok alanda kullanılmaya baslanmıstır. Sistein (Cys), Homosistein (Hcy) ve Glutatyon (GSH) gibi birbirine benzer yapıda olan biyotiyollerin seçici ve duyarlı bir sekilde tayin edilmesi gu?nu?mu?zde hala bir Problem olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu çalısmada, perilen diimit tu?revi moleku?ller sentezlenerek, sistein, homsistein ve glutatyonun florimetrik olarak seçici ve duyarlı bir sekilde tayinlerini gerçeklestirebilecek Probların gelistirilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, detayları deneysel kısımda verilen, tiyol grubuyla reaksiyon verebilecek fonksiyonel gruplara sahip perilen diimit tu?revleri sentezlenmistir. Sentezlenen bu bilesikler kullanılarak hazırlanan Probların sistein, homosistein ve glutatyona cevapları incelenerek, sinyallere pH etkisi, tayin limiti, cevap su?resi, çözu?cu? etkisi ve diger iyonlara ve amino asitlere karsı seçiciligi gibi karakteristik özellikleri belirlenmistir. Canlı hu?crelerde tiyol gruplarının tayini amacıyla sentezlenen floresan Problarının biyogu?venli bir sekilde kullanılabilecegini göstermek ve bu Probların kullanılacagı optimum konsantrasyonları belirleyebilmek için HEK293 (Saglıklı insan embriyonik böbrek hu?creleri) ve HepG2 (insan karaciger kanser hu?cre hattı) hu?creleri u?zerine ve sitotoksisite testleri gerçeklestirilmistir. Proje kapsamında sitotoksiste çalısmalarına ilave olarak floresan Probların hu?cre içi glutatyon, sistein ve homositein gibi tiyol gruplarını bulunduran bilesiklerin göru?ntu?lenmesinde kullanılabilirligi analiz edilmistir.
15.10.2019
Keywords: Glutatyon; homosistein; sistein; perilen diimit; Floresan Prob; hu?cre göru?ntu?leme