Aziz Ali El-Mısri ve Osmanlı Devletine Karşı Faaliyetleri - Umar, Ömer Osman (My University, 2003)
Aziz Ali Mısri, Enver Paşa'nın önemli makamlara gelmesini çekemeyerek, kendisine menfaat sağlamak amacıyla Arap milliyetçiliğine yönelmiştir. II. Meşrutiyet' in getirdiği serbest ortamdan faydalanarak, önce Kahtaniye daha sonra da, el-Ahd Cemiyeti'ni kurmuştur. El-Ahd Cemiyeti'ne sadece Osmanlı ordusundaki Arap subaylar, üye olabilmekteydi. Cemiyetin amacı, Avusturya-Macaristan İmparatorluğunda olduğu gibi, Türk-Arap federasyonu kurmaktı. Trablusgarb Savaşı çıkınca, Aziz Ali Mısri de, Trablusgarb'a gitmiştir. Buradan İtalyanlara karşı direnmeden çok, Arapları Osmanlıya karşı kışkırtma faaliyetinde bulunmuş, emirlere uymamış ve yolsuzluk yapmıştır. Bu kötü davranışları üzerine, Osmanlı yetkili makamlarınca idama mahkum edilip, daha sonra affedilmiştir. Mısır'a giderek, 1. Dünya Savaşında İngilizlerle birlikte Osmanlı Devleti aleyhine faaliyet göstermiştir.
Keywords: Tarih; Siyasi Bilimler; Beşeri Bilimler