Kojenerasyon sistemlerinin teknik ve ekonomik uygulanabilirliği - İnallı, Mustafa; Yücel, Halit L.; Işık, Erdem (My University, 2002)
Teknolojik açıdan gelişmemiş ülkelerin en önemli dezavantajları kendi yapılarına uygun enerji politikalarını belirleyememiş olmalarıdır. Bu açıdan gelişmekte olan ülkemiz de sağlıklı bir enerji politikasına sahip olmadığı gibi enerji kaynakları bakımından da zengin bir ülke konumunda değildir. Son yıllarda enerjinin üretim ve kullanım aşamasında verimliliğin artırılması, kayıpların en az düzeyde tutulması daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Kojenerasyon yani bileşik ısı-güç üretim sistemleri (CHP), enerjinin hem ısı hem de elektrik şeklinde birlikte üretildiği sistemleridir. Bu yöntemle üretim şekli, ısı ve elektriğin ayrı ayrı farklı yerlerde üretilmesinden daha iyi ekonomik sonuçlar doğurmaktadır. Enerji üretiminin, tüketimin, olduğu merkezlerin yakınlarında gerçekleştirilmesi kullanılabilirlik ve ekonomik açılardan daha uygun olacaktır. Bu çalışmada özellikle kojenerasyon sistemlerinin teknik ve ekonomik açılardan olabilirliği tartışılmış ve GAP bölgesi için önemi vurgulanmıştır.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; İnşaat Mühendisliği