YAZILIM TEST SÜREÇLERİNİN İNCELENMESİ VE JENKİNS PLATFORMUNDA UYGULAMALARI - YETİŞ, AYŞE KAHVECİ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Yazılım geliştirme yaşam döngüsü süreçlerinin her aşamasında doğrulama ve geçerleme işlemleri uygulanmaktadır. Müşteri/kullanıcı memnuniyetinin ve yazılım kalitesinin arttırılması için yazılım gerçekleştirildikten sonra birbirinden farklı birçok yazılım testleri uygulanmaktadır. Bu testler sonucunda, kullanıcı dostu, kod karmaşıklığı analiz edilmiş, sürekli geliştirilebilir ve yüksek güvenlik seviyesinde yazılımlar ortaya konulmaktadır. Bu tez çalışmasında, yazılım uygulamalarında karşılaşılan hatalar irdelenmiş ve kategorize edilmiştir. Yazılım kalitesinin incelenmesinde önemli aşamalar olan, yazılım test yaşam döngüsü süreçleri, test teknikleri, test seviyeleri ve test türleri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Yazılım kalitesinin arttırılması için kullanılan kalite nitelikleri ve yazılım ölçütleri detaylıca analiz edilmiştir. Ayrıca, Java programlama dilinde temel düzeyde bir kütüphane uygulaması geliştirilmiş ve Java platformunda JUnit ile birim testleri yazılmıştır. Özellikle açık kaynak kodlu ve sürekli entegrasyon biçiminde ilerleyen Jenkins platformu yardımıyla, geliştirilen yazılımın test uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen uygulama, Java Eclipse CodeMR kütüphanesi yardımıyla kod karmaşıklığı analiz edilmiş, kod bloklarındaki risk dereceleri belirlenmiştir.

Validation and verification processes are applied at every stage of the software development lifecycle processes. In order to increase customer/user satisfaction and software quality, many different software tests are applied after the software is developed. As a result of these tests, software that is user-friendly, whose code complexity is analyzed, that can be continuously improved and that has a high security level is revealed. In this thesis, the errors encountered in software applications were examined and categorized. Software test life cycle processes, test techniques, test levels and test types, which are important stages in the examination of software quality, have been extensively studied. Quality attributes and software criteria used to increase software quality have been analyzed in detail. In addition, a basic library implementation was developed in the Java programming language and unit tests were written with JUnit on the Java platform. Test applications of the developed software were carried out, especially with the help of the open source and continuous integration Jenkins platform. The code complexity of the developed application was analyzed with the help of the Java Eclipse CodeMR library, and the risk levels in the code blocks were determined.
Analysis of software testing processes and applications on jenkins software platform
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol