OSMANLI DÖNEMİ`NDE ELAZIĞ`DA EĞİTİM - TUNCAY, NİLGÜN (Fırat Üniveristesi, 2003)
OSMANLILAR DÖNEMİNDE ELAZIĞ'DA EĞİTİM Nilgün TUNCAY Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı "Osmanlılar Döneminde Elazığ'da Eğitim" adlı çalışmamız bir girişten ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Elazığ'ın coğrafyası, tarihi ve nüfusu hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölüm "Elazığ'daki Eğitim Kurumları" adını taşımaktadır. Elazığ'da bulunan ilk ve orta öğretim okulları ile üniversite düzeyindeki okullar hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca azınlıklara ve yabancılara ait okullardan bahsedilmektedir. İkinci Bölüm "Elazığ'daki Okulların Müfredatı ve Kadrosu" adını taşımaktadır. Çalışmamızın ikinci bölümünde, Elazığ'daki okullarda hangi dersler okutulmaktadır? sorusu cevaplandırılmaktadır. Bununla birlikte bu okullarda görev yapan kişilerin isimleri de yine ikinci bölümde yer almaktadır. Sonuç olarak; Elazığ'da eğitim faaliyetleri daha önceki dönemlerde olduğu gibi Osmanlılar döneminde de artarak devam etmiştir. îlk ve orta okullar, liseler, üniversite düzeyinde okullar ve medreseler açılmıştır. Aynı zamanda çeşitli meslekî okulların ve yabancılara ait okulların açıldığını görmekteyiz. Bütün bu okullarda din ilimlerinin yanı sıra Matematik, Tarih, Coğrafya, Astronomi, Fizik vb. ilimler okutulmuş ve pek çok bilgin yetişmiştir. Görüldüğü gibi Elazığ, Osmanlılar döneminde bir kültür şehri idi. Anahtar kelimeler: Osmanlı, Elazığ, Eğitim, Müslim - Gayrimüslim, Medrese, Üniversite, Azınlık, İbtidâiye, Rüşdiye, İdâdî, Sultanî

II SUMMARY The Education in Elazığ in Period of Time Ottoman Nilgün TUNCAY Fırat University Institute of Social Sciences The Department of The Main Sciences of Islamic History and Arts Our papers named "The education in Elazığ in period of time Ottoman" consist of a introduction and two main parts. In the introduction part have been given information about the physical and historical and population construction of Elazığ. The first cheapter of our work named "The Schools in Elazığ" Moreover it is told the schools of minorities and foreigners. In the first cheapter have been given information about the schools of primary education and secondary educaion and university in Elazığ. The second part named "The Curriculum and List of Government of The Schools in Elazığ" The list part of our work have answered this question: Which lessons have been taught in the schools in Elazığ? Also in this part have give names of teachers who teach in thies schools. Finally, the education activities in Elazığ continued in period of time Ottoman increase. The primary schools, secondary schools, high schools and medrese were opened. Moreover, we see the schools of. a professional and foreigners' schools. In these schools have been taught Mathematic, History, Geography, astronomy, Physics etc, by his side religious science, A lot of scholars have been trained from these schools. In a word Elazığ was a culture city in period of time Ottoman. Key words: Ottoman, Elazığ, education, muslim - other than Muslim, primary school, secondary school, high school, medrese, university, minority.
The Education in Elazığ in Period of Time Ottoman
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Tarih; History