NİKEL İYONLARININ BİYOSORPSİYON YÖNTEMİYLE GİDERİLMESİNDE RHİZOBİUM PHASEOLİ BAKTERİSİNİN ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - ZEREK, AYKUT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Sulu ortamlardan ağır metal iyonlarının giderilmesinde kullanılan geleneksel yöntemlerin bazı dezavantajlarından dolayı alternatif yöntemler araştırılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerden biri biyosorpsiyon yöntemidir. Bu yöntemde, canlı ve ölü mikroorganizmalar ile metal iyonları arasında gerçekleşen çeşitli mekanizmalar sonucunda metal iyonu mikroorganizma bünyesine alınarak giderim sağlanmaktadır.Bu araştırmada, sulu çözeltiden Ni(II) iyonunun uzaklaştırılması amacıyla Rhizobium phaseoli bakterisine ait 2 adet izolat ve Rhizobium phaseoli CIAT 899 nolu suş adsorplayıcı olarak kullanılmıştır. Biyosorpsiyon çalışmasında başlangıç Ni(II) iyonu konsantrasyonu, pH ve süre parametrelerinin etkisi incelenerek biyosorpsiyon kapasite değerleri hesaplanmıştır.Biyosorpsiyon çalışması sonucunda, Ni(II) iyonunun en iyi giderildiği parametreler ve biyosorpsiyon kapasiteleri Rhizobium phaseoli 23F izolatında pH 4'te 150 mg/l konsantrasyonda 90. dakikada 21.00 mg/g; Rhizobium phaseoli 38F izolatında pH 3'te 250 mg/l konsantrasyonda 120. dakikada 34.49 mg/g; Rhizobium phaseoli CIAT 899 nolu suş'ta pH 5'te 250 mg/l konsantrasyonda 30. dakikada 19.99 mg/g olduğu tespit edilmiştir.

Due to some disadvantages of heavy metal removal from aqueous systems by conventional methods, alternative methods have been investigated. Biosorption is one of these methods. In this method, metal ions are transported into cell structure, and removal is ensured by several mechanisms that occured between living and non-living microorganisms and metal ions.In this study, two adsorptive isolates belonging to Rhizobium phaseoli and the strain adsorptive which is called as Rhizobium phaseoli CIAT 899 have been used in order to remove Ni(II) ion from aqueous solution. In biosorption study, the effect of the initial Ni(II) ion concentration, pH and time parameters have been examined and the capacities of biosorption values have been measured.As a result of biosorption study, the best removal parameters and biosorption capacities have been determined as 21.00 mg/g, in pH 4, in 150 mg/l concentration, in 90th minute, in Rhizobium phaseoli 23F isolate; 34.49 mg/g, in pH 3, in 250 mg/l concentration, in 120th minute, in Rhizobium phaseoli 38F isolate and 19.99 mg/g, in pH 5, in 250 mg/l concentration, in 30th minute, in Rhizobium phaseoli CIAT 899 strain.
A study on the effect of the bacteria of Rhizobium phaseoli for the removal of nickel ions with the method of biosorption
Keywords: Biyoloji