Elazığ il merkezinde iki sağlık ocağı bölgesinde 15-19 yaş evli kadınların doğurganlık özellikleri ve üreme sağlıkları - Gülbayrak, Canan; Açık, Yasemin; Deveci, S. Erhan (My University, 2004)
Bu çalışına, Elazığ il merkezinde Rüstempaşa ve Yenimahalle Eğitim Araştırma Sağlık Ocakları bölgelerindeki 15-49 yaş grubu kadınların, üreme sağlıklarını, ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Sağlık ocağı bölgelerindeki 15-49 yaş grubu kadınlar araştırmanın evrenini, %95 güven aralığında belirlenen 347 kişi örneklemini oluşturmuştur. Kadınlar, 15-49 yaş ide m fişlerinden randomize sayılar cetvelinden yararlanılarak belirlenmiş ve cevaplık oranı %95 olmuştur. Kadınların eğitim seviyesindeki artmanın: gebelik sayısı, canlı doğum sayısı, sağlıklı doğum, hamilelikte izlem, doğum sonrası bakım alma ve gebelik aralığı üzerine olumlu etkisi saptanmıştır. Sosyoekonomik düzey arttıkça gebelik sayısı, canlı doğum sayısı, ölü doğum ve istemli düşük sayısında azalma; gebe izleminde ve gebelik aralığında ise artma tespit edilmiştir. Erken yaşta yapılan evliliklerde, gebelik sayısının ve çocuk sayısının arttığı, gebelikler arasındaki sürenin kısaldığı belirlenmiştir. Sağlık güvencesine sahip olan kadınlarda, hastanede gerçekleştirilen doğumlara daha yüksek oranda rastlanmıştır. Bu çalışmada, kadınların, eğitim ve sosyoekonomik düzeylerinin yükselmesi, evlenme yaşlarının artması ve sağlık güvencesinin varlığı sağlıklı üreme koşullarında etkili bulunmuştur.
Keywords: Türkiye; Birinci basamak sağlık hizmetleri; Elazığ; Kadınlar; Üreme