13 - 17 Yaş ergen hetbolcuların benlik saygısı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi - Gacar, Atalay; Yanlıç, Nida (My University, 2012)
Bu araştırma, 2009 yılında (Elazığda) düzenlenen 13-17 yaş arası 4. Doğu ve Güney Doğu Yaz Oyunları hentbol müsabakalarına katılan sporcuların, kendileri ile ilgili algılamalarını içeren benlik saygılarının, sosyo- demografik özelliklere göre değerlendirilmesi amacını taşımaktadır. Bu amaçla, araştırmada 100 gönüllü erkek hentbolcuya benlik saygısı ölçeği [Rosenberg s Self Esteem Scale (RSES)] uygulandı. Araştırma verilerinin değerlendirilmesi Kruskal-Wallis Testi ve Mann-Whitney U testleri uygulanarak yapılmış ve hata oranı P< 0.05 olarak alınmıştır. Çalışmanın bulgularına göre; hentbolcuların benlik saygısı düzeyleri ile bağımsız değişkenler arasında (babanın ve annenin öğrenim durumu, ailenin aylık geliri, sırdaşı olup olmama durumu ve boş zamanları değerlendirme uğraşının olup olmadığı) anlamlı farklılığın olmadığı belirlendi. Ancak hentbolcuların benlik saygılarının yüksek olduğu görüldü ve sporun bireylerdeki benlik saygısını olumlu yönde etkilediği kanısına varıldı. Sporcuların benlik saygısını yükseltmek için benlik saygısını etkileyen etmenler belirlenmeli ve bu etkenlerle ilgili girişimlerde bulunulmalıdır.
Keywords: Spor Bilimleri