ERGENLERDE AKADEMİK ÖZ-YETERLİK VE LİSE YAŞAM KALİTESİ ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - Özdemir, Tuncay Yavuz; Orhan, Mustafa; Demir, Yasin (My University, 2020)
Bu araştırma, ergenlerde akademik öz-yeterlik ile lise yaşam kalitesi algıları arasındakiilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda 2018-2019 eğitim-öğretimyılında Erzurum ili Yakutiye ilçesindeki liselerde öğrenim gören 518 öğrenciye basittesadüfi örnekleme yöntemi ile ulaşılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelindegerçekleştirilmiştir. Araştırmada “Akademik Özyeterlik Ölçeği” ve Lise Yaşam KalitesiÖlçeği” veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS22.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ergenlerin genel olarakakademik öz-yeterlik inançlarının “bana uyuyor” düzeyinde, lise yaşam kalitesialgılarının ise “biraz katılıyorum” düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Ergenlerin akademiköz-yeterlik ile lise yaşam kalitesi algıları arasında zayıf düzeyde pozitif yönde anlamlı birilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca “öğretmenler” ile “statü” değişkenlerinin birlikteakademik öz yeterliğin anlamlı yordayıcıları olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerinokullarından memnuniyet duymaları ve mutlu olmaları için okul paydaşları arasında sevgi ve saygıya dayanan ilişkilerin kurulmasına özen gösterilebilir. Okul yöneticileri,öğretmenler ve öğrenci velileri, öğrencilerin sistemli çalışmaları hainde akademik olarakbaşarılı olacaklarına inandıklarını söz ve eylemleriyle desteklemelidirler.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji