Yoğun bakım ünitelerindeki hastalardan izole edilen bakterilerde iki yıllık antibiyotik direncinin değerlendirilmesi - Demirdağ, Kutbettin; Denk, Affan; Çelik, İlhami; Yüce, Pınar; Kalkan, Ahmet (My University, 2005)
Yoğun bakım üniteleri (YBÜ), geniş spektrumlu antibiyotiklerin yaygın olarak kullanıldığı, bu nedenle direncin en yüksek olduğu birimlerdir. Bu çalışmanın amacı, Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi YBÜ'den izole edilen Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilerin sıklığı ile ampirik tedavide sık kullanılan bazı antibiyotiklerin direncini retrospektif olarak belirlemek ve iki yıl içindeki direnç değişimlerini karşılaştırmak idi. 01 Ocak 2002-31 Aralık 2003 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi cerrahi ve nöroloji YBÜ'den izole edilen 455 suş değerlendirildi. Tüm suşlar standart mikrobiyolojik yöntemlerle identifiye edilip antibiyotik duyarlılıkları Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) önerilerine uygun olarak Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Tüm izolatlarin (n=455) % 66.4'ünü Gram-negatif bakteriler oluşturmuştur. İzole edilen mikro-organizmalar arasında en sık Pseudomonas spp. (% 21.1; n=96) saptanırken, bunu Escherichia coli (% 16.9; n=77) ve koagülaz-negatif stafilokoklar (KNS) (% 16.9; n=77) izle¬miştir. Gram-negatif suşlarda en az piperasilin-tazobaktam ve amikasine karşı direnç saptanmıştır. Staphylococcus aureus suşla-rında metisiline direnç oranı % 91, KNS'lerde % 71 bulunmuştur. Yoğun bakım ünitelerinde antibiyotik direncinin azaltılması için her hastanenin kendi yoğun bakım etkenlerinin sıklığını ve antibiyotiklere direnç patemlerini periyodik olarak izlemesi gerekir.
Keywords: Mikrobiyal duyarlılık testleri; Yoğun bakım üniteleri; İlaç direnci; Antibiyotik direnci; Bakteriler