Manuel Data Retrieval from Linux Systems in Incident Response Processes - Demir, Mustafa Emre; Dogan, Sengul; Tuncer, Türker (Fırat University, 2022)
Nowadays, Advanced Persistent Threat (APT) groups target different types of companies. Their purposes are to obtain confidential data of organizations. In order to detect such attacks, all endpoints in organizations should be monitored and analyzed from Security Operation Center Team. At the same time, human resources are required for the management of these systems. In addition, these systems generally work on Windows and solutions that support linux are less successful. For these reasons, it is considered that there is a difficulty in the operation of incident response processes in Linux systems. This article proposes a solution to the identified difficulty. In Incident Response processes, studies were carried out to obtain data on devices with Linux operating system and their outputs were announced. In summary, incident response processes were completed with fast and accurate results in most Linux-based operating systems using the solution method presented in this article.

Günümüzde gelişmiş kalıcı tehdit gruplarının (APT) yaptığı saldırılar gerek kurumları gerekse özel şirketleri hedef almaktadır. Bu tür APT gruplarının yaptığı saldırılar birçok farklı amaca hizmet edebilmektedir. Özellikle kamu kurumlarına karşı yapılan saldırılarda devletlere ait gizli bilgilerin elde edilmesi gibi hedefleri olduğu bilinmektedir. Bu tür atakların tespit edilmesi için kurumlarda var olan tüm uç noktaların merkezi bir yerden sürekli olarak takip edilmesi ve kurum/kuruluş içerisindeki tüm aktivitelerin kontrol edilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Böyle bir sistem kurum veya kuruluşlarda kurulsa dahi sistemler üzerinde gerekli inceleme ve analiz işlemlerinin yapılması için insan kaynağı ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu sistemler genellikle Windows odaklı çalışmaktadır ve Linux destekleyenlerin verimi oldukça düşüktür. Linux sistemler bu yapıda kör kalmaktadır. İzleme yapılsa dahi bahsedilen türde bir saldırıya maruz kaldığının tespit edilmesi ve incelenmesi mevcut kullanılan kurumsal çözümlerle başarılı olmamaktadır. Bu sebeplerle Linux sistemlerde olay müdahale süreçlerinin işletilmesinde bir zorluk olduğu değerlendirilmiştir. Bu makalede tespit edilen zorluğa çözüm sunulmaktadır. Olay Müdahale süreçlerinde Linux işletim sistemine sahip cihazlarda veri elde edilmesine yönelik çalışmalar yapılmış ve çıktıları açıklanmıştır. Özetle bu makalede sunulan çözüm yöntemi kullanılarak Linux tabanlı çoğu işletim sisteminde hızlı ve doğru sonuçlarla olay müdahale süreçleri tamamlanmıştır.
Olay Müdahale Süreçlerinde Linux Sistemlerden Manuel Veri Toplama