TÜRK VERGİ HUKUKUNDA TERKİN MÜESSESESİ - Ergür, Osman Kağan (My University, 2021)
Vergi hukukunda kamu giderlerinin karşılanması amacıyla vergi gelirlerinin tahsil edilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Vergi gelirlerinin tahsil edilmesine dair vergi mükellefi ile devlet arasındaki vergisel ilişki, vergi borcunun ödenmesi ile doğal yoldan sona ermektedir. Ancak vergi borcu veya buna bağlı cezaların tek başına sona ermesini sağlayan tek neden olmamaktadır. Ödemenin yanında zamanaşımı, af gibi nedenlerin de vergi borcu ve cezalarını sona erdirme özelliği bulunmaktadır. Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun’da hüküm altına alınan terkin, doğal afet veya tahsilin imkânsızlığı ile tahakkuktan vazgeçme nedeniyle vergi borçlarının silinmesine olanak tanıyan bir müessese olarak Türk vergi hukukunda yer almaktadır. İşte bu çalışmada öncelikle terkin kavramının hukuki niteliği ifade edilmekte daha sonra vergi borç ve cezalarını sona erdiren nedenler ve bu nedenlerin terkin müessesesi ile karşılaştırılması ele alınmakta terkini oluşturan durumlara değinildikten sonra sonuç kısmında müesseseye ilişkin genel değerlendirmelerde bulunulmaktadır.
Keywords: Kamu Yönetimi; Hukuk; İktisat