SIVI ELEKTROLİT UYGULAMASININ CERRAHİ GİRİŞİMİN BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ - KARAKOÇ, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2025)
Operasyonun tüm aşamalarında hayati organların (Kalp, akciğer) işlevlerinin sorunsuz bir şekilde çalışması ancak vücut sıvı dengesinin sağlanması ile mümkün olur. Bu durumda postoperatif iyileşme döneminin hızlı ve problemsiz bir şekilde ilerlemesine neden olur. Beden ağırlığının büyük kısmını oluşturan sıvıların miktar ve içeriği uygun sıvı takviyeleri ile fizyolojik sınırlar içinde tutulmadığında, hasta çeşitli olumsuz durumlara açık hale gelir. Bu çalışma, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı'na getirilen ve cerrahi girişim ihtiyacı duyan köpeklerde, uygulanan sıvı-elektrolit tedavisinin operasyon başarısına olan etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, operasyon geçirecek toplam 14 köpek rastgele iki eşit gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki köpeklere (deney grubu) laktatlı ringer solüsyonu, hastanın ihtiyaç duyduğu ve verilmesi gereken en doğru miktarın tayini yapıldıktan sonra verildi. İkinci gruptaki köpeklere (kontrol grubu) ise serum fizyolojik, hastanın yalnızca vücut ağırlığı baz alınarak verildi. Her iki grupta da hastaların operasyon öncesi ve operasyon sırasında vital ve kardiyovasküler parametreleri izlenmiş, ayrıca operasyon öncesi ve operasyon sonrası kan örnekleri alınarak analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular, laktatlı ringer solüsyonu uygulanan grupta vital parametrelerin daha stabil seyrettiğini ve postoperatif toparlanmanın daha hızlı gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Hemogram sonuçları açısından da bu grubun daha dengeli bir tablo sergilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, hastanın bireysel durumu gözetilerek uygulanan laktatlı ringer solüsyonunun, fizyolojik dengeyi sağlama ve iyileşme sürecini destekleme açısından, serum fizyolojik solüsyonuna kıyasla daha etkili olduğu kanaatine varılmıştır.

Throughout every stage of the operation, the uninterrupted functioning of vital organs (Heart, lungs) is only possible through the maintenance of fluid balance in the body. In this case, this causes a rapid and uncomplicated progression of the postoperative recovery period. If the volume and composition of fluids, which make up most of the body weight, are not properly maintained within physiological limits through appropriate fluid supplementation, the patient becomes open to various adverse conditions. In this study, the aim is to evaluate the effect of fluid-electrolyte therapy on the success of surgical procedures in dogs requiring surgical intervention, brought to the Department of Surgery at Fırat University Faculty of Veterinary Medicine. In the study, a total of 14 dogs scheduled for surgery were randomly assigned to two equal groups. The dogs in the first group (experimental group) were administered Lactated Ringer's solution following the determination of the most appropriate amount based on each patient's needs. The dogs in the second group (control group) were administered physiological saline based only on body weight. In both groups, the patients' vital and cardiovascular parameters were monitored before and during surgery, and blood samples were collected preoperatively and postoperatively for analysis. The findings obtained revealed that vital parameters remained more stable and postoperative recovery was faster in the group treated with Lactated Ringer's solution. In terms of hemogram results, this group displayed a more balanced profile. As a result, it was concluded that Lactated Ringer's solution, when administered considering the individual condition of the patient, is more effective than physiological saline in maintaining physiological balance and supporting the recovery process.
The impact of fluid and electrolyte therapy on the success of surgical interventions
Keywords: Veteriner Hekimliği