Çörek Otu Yağının Ratlarda Doksorubisin Kaynaklı Kardiyotoksisite Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi - Kaya, Emre; Yılmaz, Seval (My University, 2019)
Çalışma, ratlarda doksorubisin (DOX) kardiyotoksisitesi üzerine çörek otu yağının etkilerinin ortayakonulması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ratlar 4 gruba ayrılmıştır: 1. Grup: Kontrol grubu, 2.Grup: Çörek otu yağı uygulanan grup (2 mL/kg/gün gavaj, 7 gün), 3. Grup: DOX uygulanan grup(20 mg/kg vücut ağırlığı, i.p. tek doz) ve 4. Grup: DOX (20 mg/kg vücut ağırlığı, i.p. tek doz) + çörekotu yağı (2 mL/kg/gün gavaj, 7 gün) uygulanan gruptur. Çörek otu yağı uygulamasına DOXuygulamasından 2 gün önce başlanmış ve 7 gün süre ile devam edilmiştir. Çalışma sonunda kalpdokusunda malondialdehid (MDA), redükte glutatyon (GSH) düzeyleri ile katalaz (KAT), glutatyonperoksidaz (GSH-Px), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon-S-transferaz (GST) gibi antioksidanenzimlerin aktiviteleri belirlenmiştir. DOX uygulanan grupta, kontrol grubu ile karşılaştırıldığındaMDA (P<0.001) ve GSH (P<0.001) düzeylerinde artış, KAT (P<0.001), GSH-Px (P=0.024) ve GST(P<0.001) aktivitelerinde düşüş saptanmış olup SOD aktivitesinde istatistiki olarak önemli bir farkbelirlenmemiştir. DOX uygulanan grup ile karşılaştırıldığında, DOX+çörek otu uygulanan gruptaMDA, GSH düzeyleri ve KAT, GSH-Px ve GST aktivitelerinin kontrol grubu değerlerine ulaştığıgözlenmiştir. Sonuç olarak, çörek otu yağının kalp dokusunu güçlü kemoterapotik bir ilaç olanDOX’in neden olduğu oksidatif hasara karşı koruduğu gösterilmiştir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Farmakoloji ve Eczacılık