YÜZME OKULU ÖĞRENCİLERİNİN BEKLENTİ VE MEMNUNİYET DÜZEYLERİNE ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ETKİSİ (ELAZIĞ ÖRNEĞİ) - KAVURAN, KORHAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Yüzme, su içerisinde gerçekleştirilen ve bedensel gelişimi fevkalade bir biçimde sağlayan ender spor dallarından bir tanesidir. Bütün toplumlarda yüzme sporu temel spor dalı olarak kabul görür ve tüm spor dallarında gerekli fiziksel özelliklerin yanında bireyin sosyal ve ruhsal özelliklerinde en iyi gelişim sağlayan bir spor branşıdır. Bu çalışmada Elazığ ilinde yaşayan ve yüzme sporuna katılan çocukların yüzme sporundan beklentileri ve memnuniyet düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya; Elazığ il merkezinde Elazığ Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı Yakup Kılıç Yüzme okuluna devam eden 110 (%49,7) erkek sporcu ve 111 (%50,3) kadın sporcu olmak üzere toplam 221 sporcu katılmıştır. Çalışmada yüzme okuluna devam eden 12-17 yaş aralığında sporcular bulunmaktadır. Yüzme okuluna devam eden sporcuların yaklaşık olarak %60'si yüzme sporuna yeni başlayan sporculardan oluşmaktadır. Veriler, üç bölümden oluşan ölçek ile elde edilmiştir. İlk bölümde çalışmaya katılanların kişisel bilgilerini sorgulayan 10 madde; ikinci bölümde Sporcu Beklentileri Düzeyini ölçmeyi amaçlayan 11 görüş maddesi; üçüncü bölümde ise Çevresel faktörlerin sporcu memnuniyet düzeyini etkilemesini ölçmeyi amaçlayan 13 görüş maddesi yer almaktadır. Batmaz ve arkadaşlarının Ortaöğretim kurumlarında voleybol oynayan sporcuların spora yönelik beklenti ve memnuniyet düzeylerini ölçmek için hazırladıkları ölçek, araştırmacıdan gerekli izinler alınarak yüzme sporuna uyarlanmış hazırlanan yeni ölçeğin görüş maddelerinin geçerlilik güvenirlilikleri tespit edilerek çalışmada kullanılmıştır. Yapılan araştırmada yüzücülerin bu sporu sevdikleri, sağlıklı bir yaşam sürmek istemeleri, toplum içerisinde sporcu olmaları bakımından statü sahibi olmak istemeleri ve kendilerine güven ve benlik duygusunu geliştirmek istedikleri için yüzme sporunu yaptıklarını fakat antrenman yapacak yer, araç-gereç eksikliğinin kendilerine engel teşkil ettiği belirtmişlerdir. Yüzme sporunun geliştirilmesi adına yeterli yüzme tesislerini kurulması, beden eğitimi öğretmenleri ve ailelerin çocuklarını yüzme sporuna yönlendirmeleri gerekmektedir. Anahtar Sözcükler: Yüzme sporu, sporcu beklentileri, sporcu memnuniyeti, yüzme okulu, çevresel faktörler.

Swimming is one of the few sports that done in water and provides perfect shape for bodily development. In all societies, swimming recognizes as the main sport and the social and psychological characteristics of the individual sport that offers the best development. The aim of this study to determination of expectation and satisfaction levels of children participating in swimming in Elazig. A total of 221 athletes consists 110 (49.7%) male athletes and 111 (50.3%) female athletes which participating in Yakup Kılıç Swimming School connected to Elazig Provincial Directorate of Youth and Sport in Elazig province included in research. Age of participants range from 12 to 17 which continuing to school. Approximately 60% of students consists athletes which beginners to sport of swimming. Data were collected through a questionnaire consisting of three parts. In first part, 10 articles about personal information of participants; in second part, 11 opinion articles aims to measure athletes expectations; in third part 13 opinion articles aims to measure influencing level of environmental factors to athletes was included. In research conducted to determine expectations and satisfaction levels of children involved in sport of swimming school in swimming school, significant data were obtained on behalf of development of the sport of swimming. Swimmers stated that they like swimming, want to live a healthy life, wishes to become top athletes, want to have status in society in terms of being athletes and wants to do this sport for improve their self-coincidence and concept of self, but stated that obstructed by lack of training places and tools and bad cheering of audience. Keywords: Sport of swimming, expectations of athletes, satisfaction of athletes, swimming school, factors of environmental
The effects of environmental factors on swimming school students' expectacion and satisfaction levels (a case of Elazig)
Keywords: Spor