Diyabet hastalarının idrar kültürlerinde Mycoplasma hominis ve Ureaplasma urealyticum prevalansının araştırılması - Toraman, Aşçı Zülal; Yakupoğulları, Yusuf; Şenol, Feray Ferda; Kizirgil, Ahmet (My University, 2005)
Bu çalışmada, çeşitli üriner yakınmaları olan ve infeksiyon kuşkusu ile yapılan idrar kültürleri negatif sonuçlanan diyabet hastalarının idrarlarında Mycoplasma hominis ve Ureaplasma urealyticum sıklığının araştırılması ve bu bakterilerin bazı antibiyotiklere karşı duyarlılığının saptanması amaçlandı. Üriner yakınması olan toplam 65 diyabetik hasta çalışma grubu olarak; aynı yaşlarda 102 diyabetik kişi ise kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. İdrar örneklerinde mycoplasma ve ureaplasma varlığı ve antibiyotik duyarlılıkları Mycoplasma IST-II ticari kitleri ile araştırıldı. Çalışma grubundan 23 (%35.3) hastanın idrarında anlamlı miktarda U. urealyticum ve M. hominis üremesi saptandı. Kontrol grubunda ise sadece dört (%3.9) kadının idrarında anlamlı U. urealyticum üremesi izlendi. Her iki gruptan soyutlanan bakteriler arasında ofloksasine karşı dirençli suş bulunmazken, dokuz (%33.3) suş eritromisine karşı dirençli olarak saptandı. Üriner yakınmaları olan diyabet hastalarında mycoplasma ve ureaplasma'nın göz önünde bulundurmaya değer etkenler olduğu ve ampirik antibiyotik tedavisi düzenlenirken bu bakterilere de etkin olan antibiyotiklerin seçiminin yararlı olacağı düşülmüştür.
Keywords: Yaygınlık; Diabetes mellitus; İdrar; Ureaplasma urealyticum; Mycoplasma hominis