GÖRÜNTÜ İŞLEME TEKNİĞİ İLE SOLÜSYON YOĞUNLUK ANALİZ PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ - AKSOY, MUHİTTİN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Görüntü işleme, bilgisayarlarla bütünleşik olarak birçok endüstriyel uygulamalarda kullanılabilen bilgisayar programıdır. Görüntü işleme bir dizi işlemlerden oluşmaktadır. Bu işlemler görüntünün yakalanması ile başlar, görüntü iyileştirme teknikleriyle analiz öncesi hazırlıklar yapılır ve nesne belirleme işlemleri gerçekleştirilir. Bu çalışmada, laboratuvar ortamlarında hazırlanan Elisa mikro plakasının görüntü işleme teknikleri kullanılarak yorumlanması konusunda bilgiler verilmiştir. Çalışmanın amacı; süregelen mevcut analiz yöntemleri dışında görüntü işleme programı vasıtasıyla alternatif analiz ve sentezleri sunmasıdır. Görüntü analiz programı kullanılarak ilgili örneklerin analizlerinin yapılmasının mevcut tespit yöntemlerine alternatif olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca program sayesinde daha kısa sürede ve daha kesin bilgilere ulaşmanın mümkün olunacağı gösterilmiştir. Preparatların analiz ve sentez aşamalarının sistematik bir şekilde ortaya koyulduğu ve preparatlardan alınan resimlerin analizinin kolayca yapılması, görüntü işleme tekniklerinin günümüz teknoloji dünyasında her alanda olduğu gibi sağlık alanında da oldukça önemli bir yere sahip olduğunu bizlere açıkça göstermektedir.

Image processing is a computer program that can be used in many industrial applications, integrated with computers. Image processing consists of a series of operations. These processes begin with the capture of the image, pre-analysis preparations are made with image enhancement techniques, and object detection processes are performed. In this study, information is given about the interpretation of the Elisa microplate prepared in laboratory environments using image processing techniques. The aim of the study; It offers alternative analyzes and syntheses through the image processing program, apart from the ongoing existing analysis methods. It is thought that the analysis of the relevant samples using the image analysis program may be an alternative to the existing detection methods. In addition, it has been shown that thanks to the program, it will be possible to reach more precise information in a shorter time. The fact that the analysis and synthesis stages of the preparations are laid out in a systematic way and the pictures taken from the preparations are easily analyzed clearly show us that image processing techniques have a very important place in the field of health, as in every field in today's technology world.
Developing solution density analysis program with image processing technique
Keywords: Biyoteknoloji