Cu2+, Zn2+ve Mn2+ ile Yüklenmiş Sitrik Asitle Modifiye Şeker Pancarı Küspesinden Metallerin Çeşitli Sulu Ortamlardaki Salınımları - Arslanoğlu, Hasan; Kuma, Burak Muhammet; Tümen, Fikret; Çiçek, Ahmet Uğur; Kardaş, Mahmut (My University, 2014)
Bu çalışmada, metal iyonlarıyla doygun modifiye şeker pancarı küspesi pH?5deki çeşitli ortamlar kullanılarakkolonda perkolasyon testlerine tabi tutulmuştur. Modifiye şeker pancarı küspesine bağlanmış olan Cu2+, Zn2+veMn2+iyonları su ortamına çok düşük seviyelerde; humik asit-Na tuzu, sitrik asit ve EDTA-Na tuzu gibikompleksleştiricilerin varlığında ise nispeten yüksek miktarlarda salındığı belirlenmiştir. Metal iyonu bağlamış2.5 g modifiye şeker pancarı küspesi üzerinden 1500 ml sıvı sızdırılarak yapılan testlerde su için en fazla % 18,kompleksleştirici içeren çözeltilerle % 77ye varan miktarlarda metal iyonu çözelti ortamına salınmaktadır.Sonuç olarak, modifiye şeker pancarı küspesinin sulu ortamlardan, aynı zamanda bitkiler için mikro besinmaddesi olan, bakır, çinko ve manganı gidermede kullanıldıktan sonra yavaş çözünen bir mikro gübre olarakdeğerlendirilebileceği ifade edilebilir.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Gıda Bilimi ve Teknolojisi