NEVŞEHİR ŞEHİR COĞRAFYASI - ŞIKOĞLU, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2017)
Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümünde yer almaktadır. Çalışma alanı olan şehrin ise komşu yerleşmelerle olan yönetsel sınırı kabaca, kuzeyde Çat, Nar ve Sulusaray, doğuda Göreme ve Uçhisar, güneyde Göre ve Boğazköy, batıda Balcın ve Alacaşar belediyeleri yönetsel alanı sınırıyla çevrelenmiştir. Şehrin eski isminin "Nyssa" olduğu ileri sürülmektedir. Bölgenin Osmanlı idaresine girmesinden sonra Nyssa yerini "Muşkara" adlı bir köye bırakmıştır. XVIII. yüzyılda Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın sadrazam olmasıyla birlikte hızlı bir şehirleşme sürecine giren Muşkara'nın adı "yeni şehir" anlamında "Nevşehir" olarak değiştirilmiştir. Nevşehir'de belediye geçici hizmet sınırı içerisindeki yerleşim alanı 24,04 km²'lik bir yer kaplamaktadır. Belediye yönetsel alan sınırı ise 92,66 km²'dir. Şehir 2015 yılı itibariyle 21 mahalleye ve 98.713 kişilik bir nüfusa sahiptir. Çalışma alanı ve yakın çevresinin jeomorfolojik görünümü volkanizma ve tektonizma gibi iç etken ve süreçlerin yanında aşındırıcı dış faktörlerin etkisiyle şekillenmiştir. Şehir, genel İtibariyle volkanik plato üzerinde yer almakta ve bitki örtüsü bakımından içinde bulunduğu bölgenin step özelliğini taşımaktadır. Aynı zamanda çalışma alanı içerisinde ormanlık sahalar tahrip edilmiştir, bu sebeple ormanlık alandan ziyade fundalıklar mevcuttur. Nevşehir, iklim bakımından bozkır (yarı kurak) ile yarı nemli alanların geçiş sınırı üzerindedir. Şehir merkezi, Dünya'nın en büyük yeraltı şehrine ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra şehirde birçok tarihi mekan ve coğrafi güzellikler mevcuttur. Bu ölçekte şehrin ekonomik yapısının ilerde "Hizmet Şehrinden" "Turizm Ağırlıklı Hizmet Şehrine" dönüşebileceği sinyalleri vermektedir. Anahtar Kelimeler: Nevşehir, Şehir, Yeraltı Şehri, Turizm, Şehir Coğrafyası,Kapadokya.

Nevşehir is located in the Middle Kızılırmak Zone of Central Anatolia Region. The administrative boundary of the city, which is the study area, is roughly surrounded by the those of Çat, Nar and Sulusaray in the north, Göreme and Uçhisar in the east, Göre and Boğazköy in the south, and Balcın and Alacaşar municipalities in the west. It is claimed that the former name of the urban area was "Nyssa". After the region had come under the rule of Ottoman administration, Nyssa is replaced by "Muşkara". And the name "Muşkara", was changed to "Nevşehir", which means "New City", following a rapid urbanization process with Nevşehirli Damat İbrahim Pasha being the grand vizier in XVIII century. The residential area within the municipal temporary service area boundary in Nevşehir is a land of 24.04 km². The municipality's urban area is 92.66 km². The city has 21 quarters and a population of 98,713 as of 2015. The geomorphologic appearance of the study area and its immediate surroundings shaped by internal factors and processes such as volcanism and tectonism as well as by the effects of erosivity. The urban area essentially sits on a volcanic plateau area and, in terms of vegetation, bears steppe feature of the zone it is within. Likewise, forested areas were ruined in the study area, so there is mainly heathland rather than any forestation. Nevşehir is on the transition border of moor (semi-arid) and semi-humid areas in terms of climate. The city centre has the world's largest underground city. Besides, there are many historical places and geographical attractions in the city.In that regard, the economics of the urban area gives the first signals of transforming from a city of "Service Economy" into a "Service-based Tourism City" in the future. Keywords: Nevşehir, Underground City, Tourism in Nevşehir, City Geography,Cappadocia.
Nevşehir urban geography
Keywords: Coğrafya; Turizm