Serum IL 1?, IL 2, IL 6, and IL 8 levels in schizophrenia subtypes - Kuloğlu, Murat; Bayık, Yılmaz; Unal, Mehmet; Geçici, Ömer; Üstündağ, Bilal (My University, 2011)
Amaç: Sitokinler şizofrenide immünolojik çalışmalarda önemli bir konu olarak değerlendirilmektedir. Bu klinik çalışmada şizofreni alt tipleri ve kontrol grubu arasında IL-1?, IL-2, IL-6 ve IL-8 seviyelerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Metod: DSM- IVe göre şizofreni tanısı konulan 61 hasta ve 25 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgilendirme formu uygulandı. Hastalardan ve kontrol grubundan venöz kan örnekleri sabah 8.00-9.00 arasında alındı, serum IL-1?, IL-2, IL-6 ve IL-8 seviyeleri ELISA yöntemi ile değerlendirildi. Bulgular: Serum IL-1? seviyeleri, paranoid şizofrenili hastalarda dezorganize alt tip ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p<0.05). IL-2 seviyeleri bakımından rezidüel, paranoid, dezorganize ve farklılaşmamış alt tip ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p<0.01). IL-6 seviyelerine bakıldığında rezidüel şizofreni ve kontrol grubu arasında hafif anlamlı bir fark gözlendi (p<0.05). Ancak bu fark, dezorganize ve paranoid alt tiplerle kontrol grubu arasında çok daha anlamlı idi (p<0.001). Serum IL-8 seviyeleri, paranoid şizofrenili hastalarda, dezorganize, farklılaşmamış, rezidüel ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0.001). Sonuç: Sonuçlarımız şizofrenide bazı immünolojik değişiklikler olduğunu ve bu durumun şizofreni alt tiplerindeki klinik farklılık ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Psikoloji; Psikiyatri