RADYOAKTİF SERPİNTİNİN NOKTASAL TOPLAM YARIVARİOGRAM METODU İLE MODELLENMESİ - KARAMAN, SEVİM (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada, Hazar Gölü (Elazığ)?nden alınan su ve dip çamuru örneklerinde 137Cs ve 90Sr radyoçekirdek konsantrasyonları belirlendi ve Noktasal Toplam Yarı-Variogram (NTYV) metodu ile modellendi. NTYV metodu, istasyonlar arasındaki uzaysal bağımlılığı ifade eden klasik Yarı-Variogram (YV)?ın eksikliklerini giderir. 137Cs ve 90Sr?ın göl içerisindeki dağılımlarını ve taşınım karakteristiklerini görebilmek için 10 tane NTYV modeli elde edildi. Bunlara ilave olarak 137Cs ve 90Sr?ın eş radyoaktivite haritaları çizildi ve yorumlandı. Anahtar Kelimeler: Uzaysal Analiz; Radyoaktif Serpinti; Taşınım; Dağılım; 137Cs; 90Sr; Yarı-Variogram; Noktasal Toplam Yarı-Variogram.

In this study, 137Cs and 90Sr radionuclide concentrations of water and bottom mud samples, which taken from Hazar Lake (Elazığ) have been determined and have been modeled by Point Cumulative Semi-Variogram (PCSV) method. Semi-Variogram (SV) expresses the spatial dependence between the stations. PCSV method eliminates deficiencies of the classic SV. 10 PCSV model have been obtained for determination the transport characteristics and distribution of 137Cs ve 90Sr in the lake. In addition to these, 137Cs ve 90Sr iso-radioactivity maps have been drawn and interpreted. Key Words: Spatial Analysis; Radioactive Fallout; Transport; Distribution; 137Cs; 90Sr; Semi-Variogram; Point Cumulative Semi-Variogram.
Modelling with point cumulative semivariogram method of radioactive fallout
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; İstatistik; Matematik