BİLEŞİK EĞİLMEYE MARUZ BETONARME ELEMANLARDA DONATI ADERANSININ BETON ÖZELLİKLERİNE BAĞLI OLARAK İNCELENMESİ - TÜRK, KAZIM (Fırat Üniveristesi, 2002)
in ÖZET DOKTORA TEZİ BİLEŞİK EĞİLMEYE MARUZ BETONARME ELEMANLARDA DONATI ADERANSININ BETON ÖZELLİKLERİNE BAĞLI OLARAK İNCELENMESİ Kazım TÜRK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 96 Çalışmanın asıl amacı, donatı aderans dayanımının tanımlanmasında kullanılabilecek bir amprik denklem geliştirmektir. Bu çalışmada, fc>30 MPa betondan üretilmiş ve büyük boyutlu 27 adet kiriş numunesi test edilmiştir. Her bir kiriş, açıklık ortasında bindirmeli ekli iki çekme donatısı yerleştirilerek tasarlanmıştır. Ekleme uzunluğu, donatı akma noktasına ulaşmadan önce, ekleme bölgesindeki beton örtünün yarılması ile aderans göçmesi olabilecek şekilde seçilmiştir. Deneyler esnasında, donatı çapı ve yükleme durumu, değişken parametre olarak alınmıştır. Birinci seri deneylerde, 9 adet kiriş numunesi, sabit moment bölgesindeki ekleme uzunluğu kenarlarından pozitif eğilme ile yüklenmiştir. İkinci ve üçüncü seri deneylerde ise, toplam 18 adet kiriş numunesi, pozitif eğilmeye ilaveten, numunenin her iki ucundan merkezi eksenel basınç kuvvete maruz bırakılmıştır. Sonuç olarak, hem basit hem de bileşik eğilme yüklemesi altında, donatı çapı arttıkça, aderans dayanımının azaldığı fakat eksenel basınç kuvvetin, aynı donatı çaplı numuneler esas alındığında, hem aderans hem de düktiliteyi arttırdığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kirişler, donatı-beton aderansı, nervürlü donatı, bileşik eğilme, ekleme uzunluğu.

IV ABSTRACT Phd Thesis ACCORDING TO CONCRETE FEATURES, THE INVESTIGATION OF BOND STRENGTH OF REINFORCEMENT IN REINFORCED CONCRETE ELEMENTS SUBJECT TO COMBINED BENDING Kazan TÜRK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2002, Page: 96 The primary aim of this study was to develop an empiricial equation, which could used to define bond strength of reinforcement. In this study, twenty seven beams, which were produced from fc >30 MPa concrete and had large size, were tested. Each beam was designed to include two bars in tension, spliced at the center of the span. The splice length was selected so that bars would fail in bond, splitting the concrete cover in the splice region, before reaching the yield point. In all experiments, the variables used were the reinforcing bar diameter and loading condition. In the first series experiments, nine beam specimens were loaded in positive bending with the splice in a constant moment regioa In the second and third series experiments, total eighteen beam specimens were subjected to axial pressure force in addition to positive bending. As results, bond strength reduced as the bar diameter increased but axial pressure force for the same bar diameter increased both bond strength and ductility. Key Words: Beams, bond of reinforcing bar-concrete, deformed bar, combined bending, splice length.
According to concrete features the investigation of bond strength of reinforcement in reinforced concrete elements subject to combined bending
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering