ALİYA İZZETBEGOVİÇ'İN DİN VE SİYASET ANLAYIŞI - YILDIRIM, ŞÜHEDA (Fırat Üniveristesi, 2019)
"Aliya İzzetbegoviç'in Din ve Siyaset Anlayışı" adlı tez çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İzzetbegoviç'in hayatıyla alakalı veriler yer alıp devamında eserleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde dinî içerikli görüşlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise siyasete dair başlıklarla İzzetbegoviç'in fikir dünyası anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Aliya İzzetbegoviç, Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırımın- Srebrenitsa Katliamının öncesi ve sonrasıyla liderlik özelliğini tüm Bosna Hersek halkına göstermiştir. İçerisinde yaşadığı toplumun siyasi ve dini yapısı 'Bilge Kral'ın fikir hayatındaki çeşitliliğin temel nedenidir. Aynı sebepten dolayıdır ki mücadeleci yönü ve düşünce yapısıyla ön plana çıkmıştır. Anahtar Kelimeler: Aliya İzzetbegoviç, Bilge Kral, Srebrenitsa, Bosna Hersek, Din, Siyaset

Our Thesis, called 'Alija Izetbegovic's Religion and Politics' consists ot three parts. In the first part, the data related to Izetbegovic's life is presented and his works are introduced. In the second part, religious views are mentioned. In the third chapter, Izetbegovic's world of ideas is tried to be understood with the titles about politics Alija Izetbegovic shows all Bosnia and Herzegovina people his feature ot leadership with pre and post ot genocide, Srebrenitsa Genocide, which was for the first time legally documented in Europe. The basic reason of the variety of the 'Wise King' ideal life is his society's political and regional structure. He comes into prominence with his combative and ideal structure with the same reason. Key Words: Alija Izetbegovic, Wise King, Srebrenitsa, Bosnia and Herzegovina, Religion, Politics
Ali?ya Izzetbegovi?ç'i?n di?n ve si?yaset anlayişi
Keywords: Din; Tarih; Siyasal Bilimler