Diş Hekimliği Fakültesi Preklinik Öğrencilerinin Kaygı ve Depresyon Düzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi - Yıldırım, Tuba Talo; Karaman, Tahir (My University, 2017)
Fırat ve Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi preklinik öğrencilerinin Spielber--ger Durumluk Kaygı Envanteri (STAI--I), Spielberger Sürekli Kaygı Envanteri (STAI--II) ve BeckDepresyon Envanteri (BDI) düzeylerinin belirlenmesi ve cinsiyet, üniversite, sınıf ve anne-babaeğitim düzeyine göre farklılıkların saptanmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma Fırat ve DicleÜniversitesinde okuyan 134 kız, 156 erkek öğrenci üzerinde yürütülmüştür. 2016--2017 akademikyılında, diş hekimliği fakültelerinde bir ve ikinci sınıfta okuyan tüm öğrencilerden STAI--I, STAI--II, BDI ve demografik verileri içeren soruları yanıtlamaları istenmiştir (n=290). İstatistiksel analizdeANOVA, bağımsız iki grup ortalamaları t--testi, Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır.p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin 151(57'si Fırat Üniversitesinde 94'ü Dicle Üniversitesinde)'i 1. sınıfta, 139 (53'ü Fırat Üniversitesinde86'sı Dicle Üniversitesinde)'u 2. sınıfta eğitim görmektedir. Fırat ve Dicle Üniversitesindeki kız öğ--rencilerin yaş ortalamaları 19,65i1,72, erkek öğrencilerin ise 20,37i2,05'dir. Bu çalışmanın sonuç--larına göre, öğrencilerin STAI--I (p=0,403), STAI--II (p=0,416), BDI (p=0,083) skorları cinsiyete göreistatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Ögrencilerin okudukları sınıfa göre STAI--I(p=0,002) skorunda ve üniversiteye göre BDI (p=0,004) skorunda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. İlk ve ortaokul eğitim seviyesinde olan babaların çocuklarında BDI skoru dahayüksek bulunmuştur (p=0.015). Fakat, anne eğitim seviyesi ile STAI--I, STAI--II ve BDI skorları istatistiksel açıdan değerlendirildiğinde anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca STAI--I, STAI--II veBDI skorları arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: Bu çalışma, diş hekimliği öğrencilerinin kaygı, anksiyete ve depresyon düzeylerinin oldukça yüksek olduğunu göstermiştir. Koruyucu psikolojik stratejiler geliştirilmeli ve uygulanmalıdır.
Keywords: Diş Hekimliği; Psikoloji