HARPUT MÜZİĞİ GÜFTELERİNE DAİR BAZI TESPİT VE DÜŞÜNCELER - Demirtaş, Yavuz (My University, 2017)
Hem Türk Halk Müziği hem de Türk Sanat Müziği özelliklerini bünyesinde barındırmakla Türk Müziğiiçerisinde özel bir konuma sahip olan Harput Müziği’nde, Mani, Koşma, Gazel, Kaside vs. gibi birçokTürk Edebiyatı Nazım Biçimleri’nden pek çok şiir güfte olarak kullanılmaktadır. Ancak, Harput’a veHarput Kültürü’ne tam manasıyla vakıf olamayan birtakım okuyucuların bu şiirlerde yer alan bazıkelimeleri yanlış telaffuz etmeleri, hem şiirlerin aslında olmayan tuhaf ve anlaşılması güç birtakımibarelerin, hem de Harput’un tarihî, coğrafî ve kültürel özellikleri ile bağdaşmayan ifadelerin ortayaçıkmasına sebebiyet vermektedir. Harput Müziği gibi güzide bir müziğe yakışmayan bu tablo, bukonuda artık bir şeyler yapmanın gerekli olduğu anlayışını bizlerde oluşturmuş ve neticede buçalışmanın ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Çalışmamızda, güftelerde tespit edilen yanlışlıklarörneklerle açıklanmış ve bu konu üzerinde birtakım düşünce ve tavsiyelerde bulunulmuştur.
Keywords: Folklor