COVID-19 DÖNEMİNDE DEĞİŞEN REKLAM ANLAYIŞI: PANDEMİ MESAJI İÇEREN REKLAMLARIN ANALİZİ - DEMİRÖZ, PERVİN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Krizler aniden ortaya çıkan işletmeleri tehdit eden bir durumdur. Covid- 19 salgınıyla birlikte birçok işletme olumsuz olarak etkilenmiştir. Toplumsal sorunlara getirdikleri çözümlerle krizi iyi yöneten işletmeler, tüketici tarafından daha çok tercih edilir ve rakiplerine de fark atmış olurlar. Covid-19 salgını da dünya tarihinde ender görülecek krizlerden biridir. Bu krizi iyi yöneten ve hedef kitleleriyle iletişimi sürdüren markalar, kriz sonrası değerlerini de artırmaya yönelik adım atmış olurlar. Bu bağlamda da bazı markalar pandemi ilanından sonraki reklamlarını değiştirerek, salgın ile ilgili maske, sosyal mesafe, evde kalınması gibi mesajlar vererek, salgında etkin rol oynamaktadırlar. Bu çalışmada 11 Mart 2020'de DSÖ tarafından ilan edilen pandemi sonrası değişen ve YouTube' de yayınlanan ve 1 Haziran 2021' kadar bir milyonun üzerinde görüntülenen on reklam filmi değerlendirilmeye alınmıştır. Bu on reklam filminde salgın döneminde insanların evlerinde kalmaları vurgulanarak, büyüklere saygı ve hürmet, yardımlaşma ve dayanışma, minnettarlık gibi kavramlara yönelik dilsel ve görsel ifadeler kullanıldığı tespit edilmiştir. Markalar salgın döneminde ürünlerini tanıtmaktan çok, hedef kitlelerine almaları gereken önlemleri ve birlik beraberliği göstermişlerdir. Sonuç olarak bu tür faaliyetler içinde olan işletmelerin markaları, tüketiciler ve hedef kitleleri tarafından olumlu algılanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Reklam, Covid-19, Pandemi, Göstergebilim, Söylem Analizi

Crises are a situation that threatens businesses that appear suddenly. Many businesses have been adversely affected by the Covid-19 outbreak. Businesses that manage the crisis well with the solutions they bring to social problems are more preferred by the consumers and they will outperform their competitors. The Covid-19 pandemic is one of the rare crises in world history.Brands that manage this crisis well and maintain communication with their target audiences take steps to increase their post-crisis values. In this context, some brands play an active role in the epidemic by changing their advertisements after the pandemic announcement, giving messages such as masks, social distance, and staying at home about the epidemic. In this study, ten commercials that changed after the pandemic announced by WHO on March 11, 2020, published on Youtube and viewed over one million until June 1, 2021 were evaluated. In these ten commercials, it has been determined that people stay at home during the epidemic and use linguistic and visual expressions for concepts such as respect and respect for elders, cooperation and solidarity, and gratitude. Rather than promoting their products during the epidemic, brands showed the necessary precautions and unity to their target audiences. As a result, the brands of businesses that engage in such activities are perceived positively by consumers and target audiences. Keywords: Advertising, Covid-19, Pandemic, Semiotics, Discourse Analysis
Changing advertising concept in the COVID-19 period: Analysis of ads containing a pandemic message
Keywords: İletişim Bilimleri