Modeling the rheology of hydroxyethylcellulose (HEC), corboxymethylcellulose (CMC) and polyacrylamide (PAA) solutions - Kamisli, Fethi (My University, 2001)
Üst kanunu gözlenen Nevvtoniyen olmayan davranışların çeşitli sınıflarını kapsayan çok yaygın bir empirik (deneyimsel) modeldir. Kayma gerilmesi ile viskozitesi azalan akışkanların (HEC ve CMC çözeltileri) ve viskoelastik (Boger akışkanı) akışkanların (PAA çözeltisi ve mısır şurubu) reolojik özellikleri belirlendi. Üst kanunu indeksleri ve uygunluk katsayıları üst kanunu kullanılarak hesaplandı. Deneyde kullanılan akışkanların viskoziteleri en düşük kayma gerilmelerinde Haake Rotovisco viskometresi kullanılarak ölçüldü. Viskoelastik akışkanların üst kanunu indeksleri yaklaşık 1 değerine eşit olduğu gözlendi.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik