ALÜMİNYUM KAPLARDAN YEMEKLERE VE DİĞER YİYECEKLERE GEÇEN ALÜMİNYUM MİKTARININ BELİRLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜNEŞ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada, kullanılmış alüminyum kap, yeni alüminyum kap, borcam kap, teflon kap, alüminyum folyo kap, toprak kap, çelik kap, kalaylanmış bakır kap içerisinde farklı yemekler pişirilmiştir. Yemeklere geçen Al miktarı alev atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Yine aynı şekilde farklı kaplarda yoğurt mayalanmış, yoğurdun bir kısmı ekşimeye bırakılıp, daha sonra yoğurda geçen Al miktarı atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile tayin edilmiştir. Kullanılmış alüminyum kapta pişen yemekte Al miktarının fazla olduğu gözlenmiştir. Borcam kapta pişen yemekte Al miktarının en az olduğu görülmüştür. Aynı şekilde salça kullanılan ikinci yemekte, yemeğe geçen Al miktarı artmıştır. Bunun sebebi olarak da salçanın asidik bir özellik taşımasıdır. Yemekte olduğu gibi kullanılmış alüminyum kaplarda mayalanan yoğurtlarda da Al miktarının çok fazla olduğu görülmüştür. Ekşi yoğurtlarda bu miktar daha da artmıştır. En az Al miktarı ise cam kapta mayalanan yoğurtta gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Alüminyumun Tayini, Yoğurt ve Yemek Analizleri, Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi.

In this study, different Turkish meals were cooked in utensils made from old Al utensil, new aluminium utensil, clay utensil, aluminium folyo utensil, steel utensil, PTFE utensil, glass with boron utensil and tinned copper utensil. Then the Al concentrations in meals were determined by flame atomic absorption spectrometry. Yoghurt was also fermented in different utensils, described above. In addition, yoghurt was made sour in described utensils and Al concentrations in all the yoghurt samples were determined by flame atomic absorption spectrometry. The increased Al concentrations were found in the meals cooked in old aluminium utensils and this increase was high when tomato sour was used. This is attributed to the acidity of tomato sour. The less Al concentrations were found in the meals cooked in glass with boron utensils. The increased Al concentrations were also found in the yoghurt samples fermented in old aluminium utensils. This increase was wery high when the yoghurt was made sour. The less Al concentrations were found in the fermented yoghurt utensils. Key Words: Aluminium Determination, Analysis of Meals and Yoghurt, Atomic Absorption Spectrometry.
Determination and evaluation of the amount of aluminium contained in the meal and other foods cooked in the aluminium utensils
Keywords: Kimya; Chemistry