Kırım kongo kanamalı ateşi - Kirbas, Akin; Özdemir, Haydar (My University, 2012)
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Bunyaviridae ailesinin Nairovirüs cinsine ait Kırım Kongo Kanamalı Ateş Virüsü (KKKAV)’nün neden olduğu kenelerle bulaşan zoonotik bir hastalıktır. KKKA, ilk kez 1940’ların ortasında Kırım’da tarım çalışanları arasında büyük bir salgın sırasında tanımlanmıştır. Hastalık bugün Asya, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın çoğu bölgesinde sporadik olarak meydana gelmekte ve yaklaşık %30 ölüm oranıyla sonuçlanmaktadır. Enfeksiyon insanlara Hyalomma soyuna ait kenelerin ısırması veya viremik sığır, koyun, keçi ve deve gibi evcil hayvanlara ya da insana ait kan, vücut sıvıları veya sekresyonları ile temas sonucu bulaşmaktadır. Türkiye’de ilk kez 2002 yılında Tokat yöresindeki KKKA epidemisi sırasında tanımlanmıştır. Bu derlemede, KKKA hastalığının etiyoloji, epidemiyoloji, patogenezi, klinik bulguları, tanı, tedavi, korunma ve kontrol yöntemleri üzerinde durulmuştur.
Keywords: Kene; zoonoz; kenelerden bulaşan hastalıklar; kene enfestasyonu; Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsü; Metastigmata