GÜNEŞ PANELİ İLE BESLENEN STEP MOTORUN PIC MİKRODENETLEYİCİ İLE KONTROLÜ - YILMAZ, MUHAMMET (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada artan enerji ihtiyaçlarının karşılanması, kullanılmakta olan enerji kaynaklarının tükenmesi ve çevreye olan zararlı etkilerinin yok edilmesi için son yıllarda kullanılmaya başlayan ve yaygınlaşan yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlisi olan güneş enerjisi ile enerji üretimi ve kullanımı incelendi.Tükenmeyen bir enerji kaynağı olan güneş, yapılan çalışmalar neticesinde gelecekte kullanılabilecek olan alternatif enerji kaynakları içerisinde çok önemli bir yer edinmiştir. Bu sebeple tez çalışmamızda güneş enerjisi tercih sebebi oldu. Başta elektronik ve bilgisayar teknolojileri olmak üzere hassas konum kontrolü gerektiren tüm uygulamalarda kullanılan step motorun kontrolü PIC mikrodenetleyici ile gerçekleştirilerek, sistemin enerji gereksinimi güneş panellerinden sağlandı. Güneş paneline gelen güneş ışınlarının sebep olduğu panel çıkışındaki gerilim dalgalanmalarının önüne geçmek, çıkış gerilimini sabitlemek ve sisteme bağlı olan gerilim depolayıcının ihtiyacı olan gerilim değerini elde edebilmek için şarj kontrol regülatörü kullanıldı. Sistemin çalışması Proteus programında farklı değerlerle test edildi. Çalışılabilir hale geldikten sonra devre plaket üzerine aktarıldı. Sistem düşük akım ve gerilimlerin gerektirdiği uygulamalarda istenilen düşük maliyeti ve performansı sağladı.Anahtar kelimeler: Güneş, Güneş enerjisi, Güneş paneli, Fotovoltaik, Step motor, PIC, Konvertör

SUMMARYIn this research, the meet of the increasing energy demands, due to the consumption of the currently used energy sources and to prevent their harms to the environment, the most important renewable energy source that has spread recently, namely solar energy and energy production and usage are observedAs a result of several researches, as being one of the inexhaustible energy sources, sun gained an important place among the alternative energy sources that could be used in the future. For this reason, solar energy became my choice in my research paper topic. The control of the step motor, which is the most important device in electronic and computer world that provides mechanical movement, is being done with PIC microcontroller, and thus the energy need of the system is gained from the solar panels. A battery control regulator is used in order to prevent the voltage fluctuations at the ends of the panels caused by the sun rays which came to the solar panel, to stabilize the release of the voltage and to gain the voltage value needed by the accumulator bounded to the system. The operation of the system is being tested with various values in Proteus program. After being enough to perform, the circuit is transferred on to the plate. System has achieved the low cost and high performance that is needed in the low current and tension requiring applications.Key words: Sun, Solar energy, Solar panel, photovoltaic, Step motor, PIC, Converter
The control of step motor-fed with solar panel, via pic microcontroller
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği