EL-VIKAYETÜ MINE'L-FESADI'L-IKTISADÎ FI'L- MENZURI'L-KUR'ANÎ - KHUDHUR, DHAHIR MAHMOOD (Fırat Üniveristesi, 2017)
Kur'an perspektifinde ekonomik bozulmanın önlenmesi konusu çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü beşerî hayatın ekonomi ile direkt olarak bir ilişkisi vardır. Dinî anlamda ekonominin hedefi insanların maddî ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Ekonominin İslamda önemli bir yeri oluduğu için bu konuda Kur'an'ın farklı yerlerinde birçok açık nas varid olmuştur. Bütün bu naslar, ekonominin korunması, geliştirilmesi ve ekonomik bozulmanın önlenmesini amaçlamaktadır. Ekonomik bozulmanın birçok iktisadî, siyasî ve ahlakî sonuçları ortaya çıkmaktadır. Bugün dünyaya baktığımızda gerek İslam devletlerinin gerekse diğer devletlerin çoğunun karşılaştığı problemlerin ekonomik bozulmadan kaynaklandığını görmekteyiz. Hatta günümüzde dünya devletleri arasındaki savaşlar, ekonomi savaşlarından başka bir şey değildir. Bu bakımdan iktisat açısından İslam nizamının nekadar mükemmel olduğunu anlamaktayız. Çünkü İslam, ekonominin korunması ve bozulmaması için çok önemli iktisadî ilkeler getirmiştir. Bu önemli İslamî ilkelerle ne önceki dinlerin ne büyük imparotorlukların ne de bugünkü modern gelişmiş ülkelerin iktisadî prensipleri boy ölçüşemez. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Bozulma, Hile, Ekonomi, Önleme.

The subject of economic corruption is of great importance in the Qur'anic perspective, because human life and others are directly linked to the economy. Satisfying the material needs of the human being is the objective of the economy in its religious sense, so that the interest of the economy in Islam is so much that it has explicit and fixed texts in several places, Adherence to and development of corruption and corruption, because economic corruption is a phenomenon that reflects the poor structure of the economic, political and moral system in many cases. Looking at the world today, we see that the most common problems facing countries, including Islamic countries, are the problem of corruption in the economy. Even the international war at this time is the war of the economy and not the other. Of valuable principles and unique systems related to the economy and ways of corruption and several ways to prevent and save from loss, all came at a time did not preceded by any of the previous religions and giant empires, and even the developed countries today have no system is comparable to Islamic principles on the economic side. Key Words: The Koran, Economy, Protection, Corruption, Cheatin.
Preventing economic corruption in the Qur'anic perspective
Keywords: Din