ANGELA CARTER'S THE BLOODY CHAMBER: A FEMINIST STYLISTIC APPROACH - Arıkan, Seda (My University, 2016)
Bir yazarın yazın üslubunu inceleyen deyişbilim özellikle son yirmi otuzyıldırçeşitli yaklaşımları bir araya getirmiştir. Bu nedenle, feminist eleştiri üzerine temellenen feminist deyişbilim, kadını ve kadının konumunu sadece toplumda değil dilde de tanımlayan önemli bir yaklaşım olarak ortaya çıkar. Feministdeyişbilim, toplumdakive edebi eserlerdeki erkek egemenliğini inceleyerek, hem dil hem de toplum yapılanmasında kadın için bir karşı-imge sunmaya çalışır. Mevcut feminist deyişbilim yaklaşımı, erksel olandan ayrılan önemli bir kadın yazını ve deyişi olduğu fikrine yoğunlaşır. Kadın yazınındaki toplumsal cinsiyet değişkesi ya da toplumsal cinsiyetli deyiş olarak adlandırılan bu dilbilimsel ve tematik farklar feminist deyişbilimin en temel ilgi alanıdır. Bu çalışma, Angela Carterın TheBloody Chamberadlı anlatısında toplumsal cinsiyet değişkesi ya da toplumsal cinsiyetli deyiş i dile getirecektir. Geleneksel masalların yeniden yazıldığı bir derlem olan Carterın TheBloody Chamberanlatısı, Carterın kendi deyişiyle geleneksel öykülerdeki gizil içeriği ortaya çıkarır . Derlemdeki on öykü evlilik, cinsellik, toplumsal cinsiyet ve kadın özgürlüğü konularını düzeni bozan bir bakış açısı ile ele almaktadır. Bu makalede, derlemden seçilmiş, birinci şahıs kadın anlatıcılar tarafından aktarılan üç öykü anlatıdaki sözcük-anlambilimsel öğeler açısından irdelenecek, écriture féminineörneği olarak Carterın üslubu feminist deyişbilim bakımından incelenecektir.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri