SİVAS İLİ ARI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GENEL YAPISI VE ARICILIK FAALİYETLERİ - ARSLAN, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmayla yüzölçümü geniş bir alana yayılan Sivas ilinde arıcılık faaliyetlerinin düzeyi ve buna bağlı olarak bal üretimi ile yan ürünlerinin üretiminin teknik, ekonomik ve pazar-piyasa olanakları değerlendirilerek ekonomik üretimin artırılması için gerekli faktörlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte arıcılık ile ilgili çalışmalara kaynak teşkil etmesi öngörülmüştür. Sivas ili merkez ve 16 ilçede halen mevcut olan 2097 arıcılık işletmesinden toplam 325 işletmede anket çalışması yapılmış, elde edilen veriler uygun istatistiksel metotlar göz önünde bulundurularak değerlendirilmiş ve Sivas ilinde arıcılığın mevcut durumu, problemleri ve gelişme olanakları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yetiştiricilerin sert ve uzun geçen kış şartları, kışlatma problemleri, kaliteli ve bölgeye uygun ana arı sıkıntısı, üretilen balın pazar-piyasa olanağını bulamaması, örgütlerin faaliyetlerinin yetersiz olması gibi sıkıntıları olduğu görülmüştür. Araştırmada yetiştiricilerin %(86,5) çoğunluğunun 35 yaş üstü üreticiler olduğu, arıcılıkla ilgili bilgiyi daha çok tecrübeli arıcıdan aldıkları görülmüştür. Bölgede ortalama 21 kg bal üretimi yapıldığı, bunun karını aracılar ve toptancılar elde ederken üreticilerin yeterince kazanamadığı, birlik ve kooperatiflerin üreticiye gerekli desteği veremedikleri görülmüştür. Kovan sayısı fazla olan, örgütlenmiş ve gezgin arıcıların bal üretimlerinin fazla olduğu görülmüştür. Bu tespitlerle ilgili kovan sayısının eğitimle artırılması, gezginciliğin teşviki ve örgütlerin hükümet programları ile karşılıklı projeler üretmesi kovan başına bal üretimini artıracağı kanaatine varılmıştır. Bal üretiminin artması ve uygun pazar şartlarının bulunmasıyla kırsal kesimin gelirinde artış olacağı gibi nüfusun göçüne de engel olacaktır.

With this work, it is aimed to reveal the necessary factors for increasing the economic production by evaluating the level of beekeeping activities in Sivas region spreading over a wide area and technical, economic and market-market opportunities of honey production and by-products production accordingly. However, it is considered to give an idea to legal or real persons in research, projects, incentives and politics related to beekeeping. A total of 325 beekeeping operations were conducted in 2097 beekeeping enterprises in Sivas province center and 16 districts. The obtained data were evaluated by considering appropriate statistical methods and the present situation, problems and development possibilities of beekeeping in Sivas province were tried to be revealed. It has been observed that growers have hard and long last winter conditions, wintering problems, high quality and queen bee suits, unable to find the market of honey produced, and the activities of the organizations are inadequate. It was observed that the majority of the farmers in the survey were producers over the age of 35, and more information about beekeeping was received from the experienced beekeeper. 21 kg average honey production was done in the region, it is seen as a medium for profit, wholesalers for the producers, negative and harmful for the producer, unions and cooperatives can not give the necessary support to the producers. It was observed that the honey productions of organized and traveling beekeepers with a large number of hives were high. Increasing the number of hives related to these determinations by education, promoting travel, and producing reciprocal projects with government programs of organizations will increase honey production per hive. Increase in honey production and appropriate market conditions will increase the income of the rural sector and will prevent population migration.
General structure of bee production and beekeeping activities in Sivas Province
Keywords: Veteriner Hekimliği