MOBİL CEP TELEFONU BAZ İSTASYONUNUN OLUŞTURDUĞU ELEKTROMANYETİK ALANIN İŞİTME ÜZERİNE ETKİSİ: DENEYSEL HAYVAN MODELİ - ÇETİNER, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2005)
l.ÖZET Bu çalışmanın amacı insan yaşamıyla iç içe olan cep telefonu baz istasyonlarının işitme üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Çalışma, ağırlıkları 250-300 gr olan 20 adet erkek rat üzerinde yapıldı. Öncelikle tüm ratlann işitme düzeyleri Auditory Brainstem Response (ABR) ile değerlendirildi. Takibinde ratlar kullanıcı yoğunluğunun en fazla olduğu zamanlarda, günde 1 saat Global System for Mobile Telephone (GSM) baz istasyonunun önünde tutuldu. Deneklere birinci hafta sonunda ve ikinci hafta sonunda tekrar ABR yapıldı. ABR' de elde edilen III. ve V. dalga latensi süreleri ayrıca III.-V. dalgalar arası latens süre karşılaştırıldı. III. dalga latensi süresinde birinci ve ikinci hafta sonunda anlamlı bir değişiklik söz konusu değildi. V. dalga latensi süresinde birinci hafta sonunda anlamlı bir değişiklik elde edilemezken, ikinci hafta sonunda bu dalganın latensi süresinde anlamlı bir uzama vardı (p=0.019). Birinci hafta sonunda ve ikinci hafta sonunda elde edilen V. dalga latensi süreleri birbirleriyle karşılaştırıldığında, ikinci hafta sonunda V. dalganın uzadığı görüldü (p=0.021). III.-V. dalgalar arası latent sürelere bakıldığında birinci (p=0.04) ve ikinci hafta (p=0.00) sonunda başlangıca göre anlamlı bir uzama vardı. Birinci hafta ile ikinci hafta sonunda elde edilen değerler birbirleriyle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. V. dalganın elde edilebildiği en düşük ses şiddetinde birinci ve ikinci hafta sonunda değişiklik olmadı. Bu bulgularla GSM baz istasyonlarının özellikle uzun dönemde işitme sistemi üzerine olumsuz etkilerinin olabileceği söylenebilir. Bu çalışma bu konuda bir başlangıç olmalı ve baz istasyonlarının etkileri daha geniş çalışmalarla araştırılmalıdır. Anahtar Kelimeler: ABR, baz istasyonu, cep telefonu, elektromanyetik alan, işitme kaybı.

THE EFFECTS OF ELECTROMAGNETIC FIELDS OF BASE STATION OF MOBILE PHONE ON HEARING LEVELS: AN EXPERIMENTAL ANIMAL MODEL The aim of this study was to evaluate the effects of base station of mobile phone on hearing levels. This study included 20 male rats weighting 250-300 gr. Hearing levels of all rats were researched by Auditory Brainstem Response (ABR) before experiment. Then the rats were put in front of base station for one hour daily. ABR were made repeatidly after first and second weeks of experiment. In ABR, latency times of III. and V. waves and interlatency times of III.-V. waves were compared. There was no significant difference between end of the first and second week ABR for latency time of wave III. While there was no significant change in latency times of wave V. after the first week, there was a significant increase in latency times of wave V. after second week (p=0.019). When the first week latency times of wave V. were compared with second week levels, increased latency times of wave V. was determined in ABR that were measured after the end of second week (p=0.021). There was a significant increase in interlatency times of III.- V. waves which measured at end of the first week (p=0.04) and second week (p=0.00) when compared with initial ABR. There was no significant difference in interlatency times of III.-V. waves between the end of first and second week ABR measurement. There was no change in the threshold of V. wave measured end of the first week and second week. It is suggested based on these datas that Global System for Mobile Telephone (GSM) base station, especially in long term, may be negative effects on hearing system. This study should be a initial about mentioned subject, and the effects of base stations should be investigated with detailed studies. Key Words: ABR, base station, mobile telephone, electromagnetic field, hearing loss
The effects of elektromagnetic fields of base station of mobile phone on hearing level: An experimental animal model
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz