ELAZIĞ İLİNDE DİABETTE DEPRESYON PREVALANSI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - DEMİROK, ALİYE (Fırat Üniveristesi, 2006)
Tezin Adı: Elazığ İlinde Diabette Depresyon Prevalansı ve Etkileyen FaktörlerYazar Adı: Aliye DEMİROK1.ÖZETHerhangi bir hastalığın ortaya çıkışı kişide önemli psikososyal problemlere yolaçmaktadır. Böyle bir durumda görülebilecek olası duygudurum reaksiyonları depresyon veanksiyetedir. Hastalığın ortaya çıkışı ile kişinin yaşantısında büyük değişikliklerolabilecektir. Çalışmada diabet gibi önemli bir kronik hastalığı olan hasta grubu alınmıştır.Elazığ ilinde yaşayan diabet hastalarında depresif semptomlar prevalansı ve etkileyenfaktörlerin belirlenmesi amacı ile yapılan bu çalışmada; Fırat Üniversitesi Tıp MerkeziEndokrinoloji Bilim Dalı polikliniğine, 3 aylık dönemde toplam 217 hasta başvurmuş, 210kişi (%96.7) anket doldurmayı kabul etmiştir. Araştırma kapsamına alınan kişilere; geneldemografik özellikler ve Beck Depresyon Ölçeği'nden (BDÖ) oluşan bir anket formuuygulanmıştır.Çalışmaya alınan Diabetes Mellitus Hastalarının yaş ortalaması 54.87Â±12.90'dır.%57.1'i kadın, %42.9'u erkektir. %77.6'sı evlidir. Hastaların %35.9'u okur-yazar değildir.%53.2'si ev hanımı, %13.8'i emekli, %1.5'i ise öğrencidir. Düşük sosyo-ekonomik düzeyesahip hasta oranı %60.8'dir. %3.3'ünün ise hiçbir sosyal güvencesi yoktur. Sigara kullananhasta oranı %17.1'dir. Hastaların %65.2'sinde diabet dışında başka bir kronik hastalıkvardır. Hastaların yaş, cinsiyet, medeni durum ile BDÖ puanı arasında anlamlı ilişki yokken(p>0.05), eğitim düzeyi, meslek ve sosyo-ekonomik durum ile BDÖ puanı arasında anlamlıilişki vardır (p<0.05). DM hastalarının ortalama diabet tanısı süresi, diabet dışında herhangibir hastalığa sahip olma ve kontrole düzenli gitme ile BDÖ puanı arasında anlamlı ilişkiyoktur (p>0.05).Sonuç olarak Elazığ ilinde yaşayan diabet hastalarının önemli oranda depresifbelirtiler yaşadığı ve belirtileri arttıran bazı etkenlerin olduğu saptanmıştır. Diabet hastalarınadepresyondan korunma ve baş etme becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim vedanışmanlıklara öncelik verilmelidir.Anahtar Kelimeler: Diabet, Depresyon, Etkileyen Faktörler

Tezin Adı: Evaluate Prevalence and Factor Affecting Depressive Symptom inDiabetic Patients in Elazığ CityYazar Adı:Aliye DEMİROK2.ABSTRACTAn existence of a disease may cause an important psychosocial health problem.Depression and anxiety are the most common observed finding in this emotional status. Theappearance of disease causes big differentiation in person daily life. In this study patients withdiabetes, which is an important chronic diseases, group evaluated.The purpose of this study was to evaluate prevalence and factor affecting depressivesymptom in diabetic patients in Elazığ city. In this study, in 3 months period, total 217 patientenrolled to Fırat University Faculty of Medicine, Department of Endocrinology, and 210patient (96.7%) accepted to complete the questionnaire form. The questionnaire form, whichcontains general demographic characteristics and Beck Depression Scale (BDS), applied tothis study group.The mean age of the diabetes mellitus patients was 54.87Â±12.90. The study groupconsisted of 57.1% of female and 42.9% of male and 77.6% of them are married and 35.9%uneducated. In addition, 53.2% was house wife, 13.8% was retired and 1.5% was student. The60.8% of patients were in low socio-economic income level and 3.3% of them has no socialsecurity. 17.1% of patients were smoking. In 65.2 patients there were secondary disease inaddition to diabetes. While there were no relationships between age, gender, marital statusand BDS (p>0.05), there were statistically significant relationships between education level,job, socio-economical status and BDS (p<0.05). In diabetic patients, there were nostatistically significance between mean diabetes age, secondary disease in addition todiabetes, regular control and BDS (p>0.05).As a result, we have found that patients have high level depression symptom and somefactor increases this symptoms. Thus, priority should be given to teach how to protect andgain ability to overcome against to depression in patients with DM.Key words: Diabetes, Depression, effective factors
Evaluate prevalence and factor affecting depressive symptom in diabetic patients in elazığ city
Keywords: Halk Sağlığı