Ratlarda tiroidektominin seksüel siklus ve gebe kalma oranları üzerine etkisi - Risvanli, Ali; Aydın, Muhterem; Kaygusuzoğlu, Erdal; Timurkan, Hüseyin (My University, 2003)
Bu çalışmada, ratlarda tiroidektomi ile oluşturulan hipotiroidizmin seksüel siklus ve gebe kalma oranları üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, 20 adet dişi rat materyal olarak kullanıldı. Hayvanlar 2 gruba ayrılarak, 1. gruptaki hayvanların (n = 10) tiroit bezleri yapılan bir operasyonla total olarak ekstirpe edildi, ikinci gruptaki hayvanlara (n = 10) ise bir operasyon yapıldı ancak tiroit bezleri çıkarılmadan, kontrol grubu olarak ayrıldı. Her iki gruptaki hayvanlara operasyondan sonraki 3. günden itibaren l ay süre ile günde bir defa vaginal irrigasyon yapılarak vaginanın sitolojik değişimleri incelendi. Vaginal irrigasyonla hazırlanan preparatlar Giemsa ile boyandı. Östrüste olduğu tespit edilen hayvanların kafesine 12 saat süre ile erkek hayvan bırakıldı. Hayvanların gebelikleri doğumları takip edilerek belirlendi. Sonuç olarak, tiroidektomi yapılmış hayvanların daha az östrüs gösterdiği, seksüel siklus sürelerinin uzadığı ve daha az oranda gebe kaldıkları belirlendi.
Keywords: Ovulasyon; gebe kalma oranı; sıçan; kızgınlık dönemi; gebelik oranları; hipotiroidizm; tiroit bezi çıkartılması