ULUSLARARASI MUHASEBE EĞİTİM STANDARTLARININ (IES2) UYGULANABİLİRLİLİĞİ AÇISINDAN İŞLETME BÖLÜMÜ MÜFREDATLARININ İNCELENMESİ - URCAN, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Muhasebe eğitimi bir mesleki eğitim biçimini temsil eder ve bu eğitimin temel amacı, bireylere ilgili meslekte gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Bu beceri ve bilgiler, genellikle öğrencilere ders programları sayesinde aktarılmaktadır. Günümüz rekabet şartlarına uyum sağlamak adına küreselleşme, pek çok sektörü değişime zorlamaktadır. Bu değişim, kaçınılmaz bir şekilde muhasebe eğitimini her düzeyde etkilemektedir. Standartlar, finansal tablolardaki varlık ve yükümlülükleri en doğru ve şeffaf şekilde yansıtmayı temel alarak oluşturulmaktadır. Firmalar, uluslararası standartlara uyumlu olarak finansal durumun aktarımını sağladıklarında, yükümlülüklerini ve varlıklarını bir finansal dil kullanarak ifade edebilme imkanına sahip olmaktadır. Bu araştırmada uluslararası muhasebe standartlarından eğitim standardı olan IES2 çalışma konusu olarak seçilmiştir. IES2'nin işletme bölümlerinde uygulanılabilir olmasına bakılmıştır. Buna bakılırken üniversitelerin işletme bölümlerine yerleşme puanları baz alınmıştır. Yerleşim sırası ilk 25 de olan üniversite ile son 25 de olan üniversiteler seçilmiştir. Daha sonra bu üniversitelerin ders programlarından muhasebe ve finansman alanındaki, işletmecilik alanındaki ve teknoloji alanındaki IES2'de belirlenen ders içeriklerine bakılmıştır. Muhasebe ve finansman alanında okutulması gereken 19 ders, işletmecilik alanında 20 ders ve teknoloji alanında 4 ders vardır. Üniversitelerin kendi sitelerindeki ders programları içeriğinden bu derslerin olup olmadığına, seçmeli veya zorunlu olduğuna bakılmıştır. Anahtar Kelimeler: Uluslararası muhasebe standartları, IES.

Accounting education represents a form of professional training, and its primary objective is to equip individuals with the necessary knowledge and skills in the relevant profession. These knowledge and skills are typically conveyed to students through academic programs and course curricula. In order to adapt to the current conditions of competition, globalization compels many sectors to undergo changes. This transformation inevitably affects accounting education at all levels. Standards are developed based on the fundamental principle of accurately and transparently reflecting assets and liabilities in financial statements. When companies provide financial reporting in compliance with these standards, they gain the ability to express their assets and liabilities using a global financial language. In this research, the focus has been placed on IES 2, the education standard among International Accounting Standards. The applicability of IES 2 in business departments has been examined. In doing so, the placement scores for university business departments have been taken into account. Universities ranked within the top 25 and the bottom 25 in terms of placement have been selected. Subsequently, the course curricula of these universities in the fields of accounting and finance, business management, and technology have been examined based on the content outlined in IES 2. Nineteen courses in accounting and finance, eighteen courses in business management, and four courses in technology are required to be taught. An analysis has been conducted by examining the course content on the universities' official websites to determine whether these courses exist, and if so, whether they are elective or mandatory.
The examination of business department curricula in terms of the applicability of international accounting education standards (IES2)
Keywords: İşletme