SİNEMADA FARKLI ERKEKLİK TEMSİLLERİNİN İNCELENMESİ: NURİ BİLGE CEYLAN FİLMLERİ ÖRNEĞİ - AKKANAT, İSMİHAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, çektiği uzun metrajlı filmler ile birçok ödül kazanan ve uluslararası alanda başarılı olan yönetmen Nuri Bilge Ceylan filmlerinde farklı erkekliklerin nasıl inşa edildiğini incelemektir. Nuri Bilge Ceylan filmlerinde farklı erkeklik kimliklerinin nasıl inşa edildiğine dair inceleme yaparken söylem analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Nuri Bilge Ceylan filmlerinden 8 tanesi örneklem olarak seçilmiştir. Filmlerde bulunan erkek karakterlerin kimliklerine yönelik analiz yapılırken, Raewyn Connell'in erkeklik kategorisinde yer alan dört erkeklik modeli(Hegemonik erkeklik, madun erkeklik, işbirlikçi erkeklik ve marjinal erkeklik) esas alınmıştır. Araştırmada incelenen filmler, Nuri Bilge Ceylan filmlerinde farklı erkeklik temsillerinin hiyerarşik bir sistemle inşa edildiği sonucuna varmamızı sağlamıştır. Hegemonik erkeklik temsilinin, diğer erkekliklere oranla daha çok yer aldığı filmlerde, madun erkeklik temsilinin de önemli bir oranda olduğu görülmüştür. Filmlerde hakim bir erkeklikten ziyade çatışan erkeklik temsilleri de belirlenmiştir. Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerinde farklı erkekliklere yer verirken, yetiştiği toplumun özeliklerini yansıtmakla beraber entelektüel bilgi birikimini ve dünya görüşünü de sunduğu gözlemlenmiştir.

The aim of this study is to examine how different masculinities are constructed in the films of director Nuri Bilge Ceylan, who won many awards with his feature films and were successful in the international arena. While examining how different masculinity identities are constructed in Nuri Bilge Ceylan's films, the Discourse Analysis method was used. In the research, 8 of Nuri Bilge Ceylan's films were chosen as a sample. While analyzing the identities of the male characters in the movies, Raewyn Connell's four masculinity models (hegemonic masculinity, subaltern masculinity, collaborative masculinity and marginal masculinity) were taken as basis. The films examined in the research have enabled us to conclude that the different representations of masculinity in Nuri Bilge Ceylan's films are constructed with a hierarchical system. It has been seen that the representation of subaltern masculinity also has an important place in the films in which the hegemonic representation of masculinity takes place more than other masculinities. Conflicting representations of masculinity, rather than a dominant masculinity, were also determined in the films. It was observed that while Nuri Bilge includes different masculinities in his films, he presents his intellectual knowledge and worldview as well as reflecting the characteristics of the society in which he grew up.
Investigation of different representations of masculinity in cinema: The case of Nuri Bilge Ceylan films
Keywords: İletişim Bilimleri; Sahne ve Görüntü Sanatları