Kobayların sindirim kanalı organları ve pankreasları ile tiroid, paratiroid, hipofiz ve adrenal medullaları ve böbreklerinde calbindin dağılımının immunohistokimyasal yöntemle belirlenmesi - Tarakçı, Berrin Gençer; Timurkaan, Sema (My University, 2001)
Tavuk duodenumundaki calbindin-D 28 k' ya karşı hazırlanmış olan antiserum kullanılarak, immunohiskokimyasal yöntemlerle calbindinin kobayların bazı endokrin bezleri (tiroid, paratiroid, hipofiz, adren) ve sindirim kanalı epiteli ile pankreasların ve böbreklerindeki dağılımları incelendi. Paratiroid, adren, ileum ve kolonda spesifik immunoreaktiviteye rastlanmadı. Bununla beraber, immunoreaktiviteye böbrek tubuluslarında, pankreasın endokrin hücrelerinde, tiroidde, hipofizde, mide ve duodenum mukozasında rastlandı. Bu dağılım tarzı dikkate alınarak calbindinin, intrasellüler ve ekstrasellüler ortamlardaki kalsiyum hemostazisinde veya endokrin hücre uyarılmasını düzenleyen kalsiyum mekanizmasında rol aldığı sonucuna varıldı.
Keywords: Sindirim kanalı; epitel; immünohistokimya; böbrekler; tiroit; kalbidin; hipofiz bezi; endokrin bezler; kobay; paratiroit