TEPSİLİ KURUTUCU İLE DİKDÖRTGEN PRİZMA ŞEKLİNDE KESİLMİŞ ELMA DİLİMLERİNİN KURUTULMASI - ÇELİK, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ TEPSİLİ KURUTUCU İLE DİKDÖRTGEN PRİZMA ŞEKLİNDE KESİLMİŞ ELMA DİLİMLERİNİN KURUTULMASI Ahmet ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 56 Bu çalışma dalından toplanmış, nem oranı orta, Elazığ yöresinde yetişen elmaların yapay olarak kurutulması durumunda, elmanın kuruma şartlarının tayini ve bu şartların elmada oluşturabileceği etkilerin deneysel olarak araştırılması ile ilgilidir. Deneylerde kurutucu olarak elektrikli ısıtıcılı ve fan ile çalışan tepsili kurutucu kullanılmıştır. Tepsili kurutucular açık havada, sergilerde kurutmaya nazaran masraflı olmasına karşın, kapalı ortamlarda ve sıhhî şartlarda kurutma yaptığından daha kullanışlıdır. Ayrıca tepsili kurutucular diğer kurutuculara nazaran kolay temizlene bilmeleri kontrollerinin ve kullanımlarının basit olmaları, sağlıklı çalışma şartları sağlaya bildikleri için endüstride geniş kullanım alanına sahiptirler. Tepsili kurutucuların bir diğer üstünlükleri ise güneş ışınları gibi kesikli değil sürekli ısı üretebilmeleridir. Genel olarak katının kurutulması, katı metaryelde bulunan suyun veya diğer sıvıların katı bünyesinde önceden belirlenen miktarda sıvı kalıncaya kadar uzaklaştırılması olarakBir çok endüstriyel proseste, kurutma işlemi aşağıdaki nedenlerden bir veya birkaçı için uygulanır. 1. Transport masraflarını aza indirmek, 2. Sabun tozu, toz boya ve gübre gibi katı maddeleri daha kullanışlı hale getirmek, 3. Yemeklik tuz gibi katı maddelere serbest akıcılık özelliği kazandırmak 4. Transport proseslerinde korozyonu önlemek. 5. Daha uzun sürelerde saklayabilmek Çalışmamızdaki temel amaç gıda maddelerinin daha uzun sürelerde saklanabilmesine imkan sağlamaktır. Kurutma sanayi ülkemizde gelişmemiştir. Genellikle gıdaların kurutulması üretici veya evlerde tüketici tarafından güneş altında açık havada yapılmaktadır. Dünyada tarım alanlarının günden güne azalması ile üretimin artırılması ve ürünlerin daha uzun süreler saklanması ön plana çıkar. Bu nedenle gıdaların kurutulması gelişmiş ülkelerde yaygındır. Deney düzeneği bir çok çeşit kurutmaya uygun olmakla beraber, deneylerimizde baz elma kurutma seçilmiştir. Genelde elmada olduğu gibi meyve ve sebzelerin toplanması ve toplandıktan sonra kurutulması arasındaki süre çok kısıtlıdır. Deneylerde kurutuma ortamdaki havanın sıcaklığı temel değişkin parametre kabul edilmiştir. Kurutucu havanını debisi, dolayısıyla hızı da fandan ayarlanabilmekte ve deneyler boyunca ölçülerek kontrol altında tutulmaktadır. Deneylerde hava debisi sabit seçilmiştir. Buna bağlı olarak da en uygun olan akışkan hızı 0.15 m/s alınmıştır. Deney düzeneğine girişteki hava sıcaklığı ise 30°Cile 80°C arasında değiştirilmiştir. Deneylerde (10mm X 10mm X 20mm) ve (5mm X 5mm X 20mm) olmak üzere iki farklı boyutta elma dilimleri seçilmiştir ve elmaların tepsili kurutucuya yerleştirme düzeni aynı olmasına aşırı özen gösterilmiştir. Deneyler belirlenmiş hava debisinde ve farklı kurutma sıcaklıklarında yapılmış elmanın renk, koku ve tat değişimleri sürekli olarak izlenmiştir. Elmanın aromasındaki değişimler baz alındığında; deney düzeneğine girişte en uygun hava sıcaklığının 60°C-70°C, elmaların dizildiği kurutucu tepsi etrafındaki havanın sıcaklığının 40°C-50°C, elma yüzey sıcaklığının da yaklaşık 40°C civarında olması gerekmektedir. Tüm deneylerde bu sıcaklık sınırlarında kalmaya özen gösterilmiştir. Boyutları küçük olan elmaların aynı sıcaklık ve hava debilerinde kuruma süreleri çok düşmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Kurutma, Gıdaların Kurutulması, Gıdaların Saklanması, Elma, Kütle Transferi, Tepsili Kurutucular

SUMMARY MASTER THESIS DRYING OF RECTENGULAR PRISM CUTTED APPLE SLICES BY A TRAY TYPE DRIER. Ahmet ÇELİK University of Firat Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Mechanical Education 1999, Page:.56 This study is about on the investigation of and effects of the drying on the apples produced and in Elazığ province, immediately after harvesting. In the experiments a tray type drier with resistance heater and fan is used. Tray type dryers are wore useful since they dry under healthy conditions although they are more expensive than direct-sun drying. In addition since they can be cleaned easier, be used more practically they are used widely in industry. Another advantage of this kind of dryers is to provide continuous heat on contrary to the sun light. Drying of a solid material is defined as the removal of the damp or liquid in the solid till a defined a mount gets reached. Water and other liquids are removed by a mechanical (pressing or centrifugically) or thermal way. In this only thermal drying was investigated.mechanical (pressing or centrifugically) or thermal way. In this study,- only thermal drying was investigated. In many industrial processes, drying is used for one of the reasons below: 1- To decrease the. transportation coast 2- To improve the properties of soap powder, powder dry or fertiliser etc. 3- To cause solid viscous materials like salt to flow 4- To prevent corrosions during transportation 5- To keep foods fresh for long periods. The main aim of our study is to keep foods in cans for longer periods. Drying industry has not developed so much in our country. Drying is carried out under direct sun-light either in fields or houses. Since drying is necessary for keeping agricultural products fresh for longer periods it is considerably widespread in developed countries. Although the tray type drier used in this study is proper for various products, here apple is taken as a base. Because the time is limited between harvesting and drying for both vegetables and fruits. The temperature of the drying environment was taken as the main variable. In the experiments, the flow rate of the drying air was held under control by means of a fan during the experiments. The flow rate of air was taken constant as 0,15 m/s. The temperatures were changed in the range of 30°C and 80°C. In the experiments, two different size of apple slices were used. 10 mm x 10 mm x 20 mm and 5 mm x 5 mm x 20 mm, respectively. The arrangement of the slices on the tray was held same for all the experiments. The experiments, were carried out at different temperatures and a specified air flow rate. The colour, smell and taste changes of the products were checked continuously. The slices having smaller size were found to dry in considerable shorten times under the same drying conditions. KEY WORDS: Drying, Drying of foods, Store of foods, Apple, heat and mass transfer, Tray type drier
Drying of rectengular prism cutted apple slices by a tray type drier
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering