Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin okul öncesi eğitimde uygulanmasına ilişkin öğretmen görüşleri - Gökalp, Ayşe Can (Fırat Üniveristesi, 2026)
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitim Programı hızla değişen teknolojilere, kültürel ve toplumsal değişimlere uyum sağlamak amacıyla 2024 yılında yayınlanmıştır. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitim Programı yalnızca akademik başarıya odaklanmayıp aynı zamanda erdemli ve yetkin bir öğrenci profili yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitim Programı'na yönelik okul öncesi öğretmenlerinin görüşlerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgu bilim) deseni kullanılarak yapılandırılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu Elazığ ilinin Arıcak ilçesinde görev yapan 12 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan "Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu" aracılığıyla yüz yüze görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Verilerin analizi, betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleriyle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde güvenirliği sağlayabilmek amacıyla veriler bir akademisyen ve bir araştırmacı tarafından ayrı ayrı kodlanmış daha sonra kodlamalar karşılaştırılarak Miles ve Huberman (1994) tarafından önerilen güvenirlik formülü uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre okul öncesi öğretmenlerinin büyük bir kısmı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Eğitim Programı'na yönelik yapılan hizmet içi eğitimlerin yetersiz olduğunu düşünmektedir. Öğretmenlerin programı uygularken sıklıkla materyal eksiklikleri ve fiziksel altyapıya ilişkin sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin program metnine ilişkin görüşleri, metnin yoğun ve karmaşık olduğu yönündedir. Bulgular, öğretmenlerin programın bütüncül yaklaşımını benimsemekle birlikte, evrak yükünün eğitim sürecini olumsuz etkilediğini ifade ettiklerini göstermektedir. Bu doğrultuda hizmet içi eğitimlerin sıklaştırılması ve fiziksel altyapıya ilişkin problemlerin çözüme kavuşturulması önerilmektedir.

The Turkish Century of Education Model Education Program was published in 2024 with the aim of adapting to rapidly changing technologies, cultural and social changes. The Turkish Century of Education Model Education Program aims not only to focus on academic achievement but also to cultivate a virtuous and competent student profile. This research aims to determine the opinions of preschool teachers regarding the Turkish Century of Education Model Education Program. The study was structured using a phenomenological (phenomenological) design, one of the qualitative research designs. The study group consisted of 12 preschool teachers working in the Arıcak district of Elazığ province. Data were collected through face-to-face interviews using a "Semi-Structured Interview Form" prepared by the researchers. Data analysis was performed using descriptive analysis and content analysis methods. To ensure reliability in the analysis of the data, the data were coded separately by an academic and a researcher, and then the codings were compared and the reliability formula suggested by Miles and Huberman (1994) was applied. According to the research findings, a large majority of preschool teachers believe that the in-service training provided for the Turkish Century Education Model Program is insufficient. Teachers frequently encountered problems related to material deficiencies and physical infrastructure while implementing the program. Furthermore, teachers' opinions regarding the program text indicate that it is dense and complex. The findings show that while teachers embrace the holistic approach of the program, they stated that the paperwork negatively impacted the educational process. Therefore, it is recommended that in-service training be intensified and that problems related to physical infrastructure be resolved.
Teachers' Views on the Application of the Türkiye Century Education Model in Preschool Education
Keywords: Eğitim ve Öğretim