KARDİYAK SENDROM X TANISI KONULAN HASTALARDA SİSTEMİK İMMÜN-İNFLAMASYON İNDEKS'İN ÖNGÖRÜCÜLÜĞÜNÜN ARAŞTIRILMASI - AKIN, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2022)
Kardiyak sendrom x, koroner arter hastalığı olmaksızın tipik anginal tarzda göğüs ağrılarının ve kardiyak stres testinin pozitif olduğu klinik bir tablodur. Kardiyak sendrom x hastalığının etiyolojisi ile ilgili bilinmeyen birçok yön bulunmaktadır. Kardiyak sendrom x hastalığının patofizyolojisinde pek çok sistemin rol oynadığı, bunların başında insülin rezistansı, anormal kardiyak ağrı algısı, mikrovasküler spazm, östrojen seviyesinde azalma ve anormal koroner akım rezervi gibi faktörlerin neden olduğu tahmin edilse de patofizyolojisine ilişkin net bir bilgi bulunmuş değildir. Günümüzde literatür ve kliniklerde yapılan çalışmalarda kardiyak sendrom x hastalığı olan bireylerde artmış koroner dirençle ilişkili azalmış koroner vazodilatör cevap bulunması, bu durumun endotelyal disfonksiyon ve inflamasyon zemininde geliştiğini desteklemektedir. Bu nedenle çalışmamızda; endotelyal disfonksiyon ve inflamasyonla yakın ilişkisi daha önce birçok çalışmada tespit edilen sistemik immün-inflamasyon indeks düzeyleri ile kardiyak sendrom-x tanısı konulan hastalar arasında bir ilişki olup olmadığı belirlenmek istenmiştir. Çalışma grubuna Ekim 2021- Nisan 2022 tarihleri arasında tipik anginal yakınmalar ile Fırat Üniversitesi kardiyoloji bölümü polikliniğine başvuran ve yapılan miyokard perfüzyon sintigrafisinde iskemi tespit edilen sonrasında koroner anjiografi uygulanıp normal koroner arterler izlenen 80 hasta dahil edilmiştir. Kontrol grubuna ise benzer demografik özelliklere sahip aktif kardiyak yakınması olmayan kontrol amaçlı polikliniğe gelen 80 gönüllü kişi alındı. Çalışma ve kontrol grupları arasında yaş, cinsiyet ve beden kitle indeksi, hipertansiyon, sigara kullanımı, diabetes mellitus, dislipidemi ve aile öyküsü varlığına göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Çalışma ve kontrol gruplarındaki bireylerin yd- C Reaktif Protein düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel açıdan anlamlı fark olduğu (p=0.028), sistemik immün-inflamasyon indeks düzeylerinin kontrol grubunda olan bireylere göre çalışma grubunda istatistiksel açıdan anlamlı olacak şekilde daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.003). Çalışmamız; gözlemlerimiz neticesinde, etiyolojisinde ağırlıklı olarak endotelyal disfonksiyonun ve inflamasyonun sorumlu tutulduğu kardiyak sendrom x hastalarında sistemik immün-inflamasyon indeks parametresinin hastalığı öngörebildiğini gösteren ilk çalışmadır. Bu çalışma sonucunda kontrol grubu ve çalışma gruplarında sistemik immün-inflamasyon indeks parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Konu ile ilgili daha geniş çapta ileriye dönük araştırmalara ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Anahtar Kelimeler: kardiyak sendrom x, sistemik immun-inflamasyon indeks, öngörücülük.

Cardiac syndrome x is a clinical picture in which typical anginal chest pains and a positive cardiac stress test are present without coronary artery disease. There are many unknown aspects regarding the etiology of cardiac syndrome x disease. Although it is estimated that many systems play a role in the pathophysiology of cardiac syndrome x, factors such as insulin resistance, abnormal cardiac pain perception, microvascular spasm, decrease in estrogen level and abnormal coronary flow reserve, there is no clear information about its pathophysiology. In today's studies in the literature and clinics, it is stated that the decreased coronary vasodilator response associated with increased coronary resistance in individuals with cardiac syndrome x disease develops on the basis of endothelial dysfunction and inflammation. For this reason, in this study, it was aimed to determine whether there is a relationship between systemic immune-inflammation index levels, which have been shown in many studies before, and patients diagnosed with cardiac syndrome x, which have a close relationship with important cardiovascular events such as coronary artery disease, heart failure and hypertension. The study group consists of 80 patients who underwent outpatient coronary angiography in the cardiology department of Fırat University Hospital between October 2021 and April 2022. The study group was diagnosed with cardiac syndrome x based on the presence of exercise-induced typical angina pectoris and ischemia in myocardial perfusion scintigraphy performed with angiographic intervention from normal coronary arteries. In the control group, 80 people without a diagnosis of stress test were included by matching their gender and age. It was determined that there was no statistically significant difference between the study and control groups according to age, gender, body mass index, hypertension, smoking, diabetes mellitus, dyslipidemia and family history. It was determined that there was a significant difference between the hs- C Reactive Protein levels of the individuals in the study and control groups (p=0.028), and the systemic immune-inflammation index levels measured in the samples taken from the patients were higher in the individuals in the control group (p=0.003). As a result of our observations, our study is the first study to examine the prediction of systemic immune-inflammation indices with cardiac syndrome x, which is mainly blamed for endothelial dysfunction and inflammation in its etiology. As a result of this study, a statistically significant difference was found between the control and study group in terms of systemic immune-inflammation index parameter. It is suggested that there is a need for extensive research on the pathophysiological role and clinical significance of systemic immune-inflammation index parameter levels in patients with cardiac syndrome x. Key Words: cardiac syndrome x disease, systemic immune-inflammation index, predictiveness.
Investigation of the prediction of the systemic immune-inflammation index in patients diagnosed cardiac syndrome X
Keywords: Kardiyoloji