ESER METALLERİN ANALİZLERİ KONUSUNDA TÜRKİYE' DE TAMAMLANAN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİNİN BİLİM DALLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI VE KARŞILAŞTIRILMASI - TATAR, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2010)
Lisansüstü tezlerde, tez konusu belirlenirken genellikle mevcut altyapı dikkate alınmaktadır. Örneğin, 1960 lı yıllarda ticari olarak üretilen AAS; çevre, gıda ve biyolojik örneklerdeki 60 civarında elementin tayinine imkan sağlamıştır. Böylece, fen, mühendislik, ziraat, veteriner ve tıp bilimleri gibi dallarda çalışan araştırmacılar AAS ile eser element analizleri konusunda yaygın olarak çalışmalar yapmışlardır.Bu çalışmada, ülkemiz üniversitelerinde eser element analizleri konusunda tamamlanan yüksek lisans ve doktora tezlerinin sınıflandırılması yapılmıştır. Bunun için, YÖK web sayfasından, yararlanılmıştır. Böylece ileride verilecek tez konularının seçiminde önceden çalışılmış konuların tekrarlanmasının önlenmesine katkıda bulunulacaktır. Bu konu ile ilgili olarak, toplam 418 tez bulundu. Tezlerin 346 tanesinin erişim izni olmadığı için bunların sonuçları değerlendirilemedi. Böylece bu tezlerin sadece isimleri birbirleriyle karşılaştırıldı. Erişim izni olan 72 tez incelenip hastalıklar, besinler, balık-sediment ve sular olmak üzere dört ayrı tabloda sonuçları toplanıp değerlendirildi. Ulaşılan tezler ve bulunan veriler değerlendirildiğinde aşağıdaki sonuçlar ve öneriler çıkarıldı;Orijinal olması gereken doktora tezleri ve tıpta uzmanlık tezlerinde aynı isimli tezlerede rastlanabilmektedir. İsimleri farklı ancak içerikleri aynı olan tezlerde bulunan sonuçlar birbirinden çok farklı bulunabilmektedir. Özellikle insan doku ve sıvılarında çoğu bileşenlerin kontrol grubundaki gerekli ve toksik konsantrasyon sınır değerleri dar olmasının biliniyor olması bu aşırı farklı değerlerin doğruluklarının sorgulanmasını gerektirmektedir. Özellikle GFAAS, X- ışınları gibi metotlarda yaygın olarak karşılaşılan girişimler önemli hatalara neden olmaktadır.Anahtar Kelimeler: Yüksek lisans, doktora, tez, eser element

In theses of postgraduate studies, present substructure is taken into consideration when theses subject are determined. For example, AAS produced commercially in 1960s, have resulted to determination of 60 elements in environmental, food and biological samples. So, researchers studied in areas such as science, engineering, agricultural, veterinary and medicinal sciences have completed their theses on trace element analysis by AAS.In this study, theses completed on trace element analysis in our country?s universities were classified. For this purpose, we were utilized from web page of the council of higher education. It is considered that this study contributes to prevent the repeat of the studied subjects formerly in selection of theses titles, in the future. Interested in this study, total 418 theses were found. The results of 346 theses couldn?t be evaluated because of lack of permission to these theses. So, the titles of these theses were only compared together with each others. The obtained 72 theses were investigated in four different subject as diseases, foods, fish-sediments and waters. From all theses and their results, following evaluations and suggestions were concluded.-There are the repeated titles of theses even in doctorate theses and specialty in medicine degree that they should be original.- Too different results can be found in theses that their titles are different but their contents are same. It is needed that the high different results should be suspected from their accuracies because it is known that limit values between essential and toxic concentrations of many elements are narrow in human tissues and fluids. Finally, interferences in GFAAS and X-ray diffraction methods can be cause important errors.Key Words: Master, doctorate, thesis, trace element
Classification and comparison of the completted master and doctorate theses on trace metal analyses in turkey according to science subjects
Keywords: Kimya