İYONKÜREDEKİ ANİ KARIŞIKLIKLAR - KARABOĞA, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi İYONKÜREDİKİ ANİ KARIŞIKLIKLAR TubaKARABOĞA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2005. Sayfe: 47 Güneş yüzeyinde leke olarak adlandırılan bölgeler, büyük manyetik alana sahip bölgeler olup, çoğu zaman patlamalar bu lekeler üzerinde olur. Güneş patlaması alarak adlandırılan bu olayların oluşumu anidir ve patlamalar sonucunda uzaya, radyo dalgalan. X işim, EUV ışını, gama işim ve yüklü parçacıklar yaydır. Bu yayılımlar Dünya" ya ulaştığında, iyonküre ve manyetokürede önemli değişikliklere neden olurlar. Çoğu zaman bu olaylar elektromanyetik dalgaların razına, şiddetine etki ederek, yapılan dalga yayınımını etkiler. Genel olarak ani karışıklıklar olarak bilinen bu olaylar bir uyan sistemi olmaksızın oluşur ve birkaç dakika ile birkaç gün arasında değişen zamanlarda etkin olurlar. Bu tez çalışmasında, Güneş'te meydana gelen patlamaları sonucunda Dünyamıza gelen X işim, UV ve EUV ışınlarının yoğunluklarındaki ani artışlarının iyonküreyi nasıl etkilediği araştırılarak, meydana getirdiği etkiler, iyonküredeki ani karışıklıklar açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Güneş patlamaları, iyonküredeki ani karışıklıklar (SID). iyonküredeki ve manyetoküredeki fırtınalar, aurora, kutup soğurulması. VIII
Sudden disturbances in the ionosphere
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği