BİST KONAKLAMA SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELERİN FİNANSAL PERFORMANSLARININ CRİTİC MULTİMOORA VE DEMATEL TOPSİS YÖNTEMLERİ İLE İNCELENMESİ - Kaya, Gamze Ayça (My University, 2024)
Turizm sektörü; savaşlar, terör, ekonomik ve siyasi durumlar, döviz artışları, yüksek enerji maliyetleri ve salgın hastalıklar gibi faktörlerden etkilenebilmektedir. Turizm sektörünün ülke ekonomilerine katkıları nedeniyle önemli sektörler arasında yer aldığı kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, BİST konaklama sektöründeki işletmelerin finansal performanslarını analiz etmektir. Ayrıca, Türkiye’de konaklama işletmelerinin mevcut durumu ve turizm sektörünün Türkiye ekonomisine katkıları çeşitli kurumlar tarafından yayınlanan istatistiksel veriler ile incelenmiştir. Çalışmada, BİST konaklama sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin 2018 – 2022 yılları arasındaki beş yıllık finansal verileri incelenmiştir. Toplam on bir işletmenin verileri ile kaldıraç oranı, alacak, stok ve aktif devir hızı, özsermaye kârlılığı, net kâr ve esas faaliyet kâr marjı oranları hesaplanmıştır. Bu hesaplanan finansal oranlar üzerinde, CRITIC ağırlıklı MULTIMOORA ve DEMATEL ağırlıklı TOPSIS yöntemleri uygulanmıştır. Sonrasında, her iki yönteme göre analiz sonuçları karşılaştırılmıştır. Analiz sonucunda, BİST konaklama işletmelerinin finansal performans sıralamasında 2018 ve 2020 yıllarında farklılık ve 2019, 2021 ve 2022 yıllarında analiz sonuçlarının aynı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Finansal Performans; Critic Multimoora; Dematel TOPSİS; BİST Konaklama Sektörü