Esansiyel hipertansiyonda nicardipine'in kardiyovasküler sistem üzerine akut ve kısa dönem etkileri - Işık, Ahmet; Elmacı, H. Cahit; Çelebi, Harika; Günal, A. İhsan; Yüksel, Şafak; Lüleci, Cemal (My University, 1996)
Çalışmamızda, dihydropyridine türevi nicardipine'in esansiyel hipertansiyonlu 34 olguda akut (tek doz) ve 14 olguda kısa dönem (12 hafta) kardiyovasküler etkileri incelendi. İlaç uygulaması öncesi, ilacın zirve etki dönemi, kısa dönem ilaç uygulamasının 2, 4, 8 ve 12. haftalarında nabız, sistolik ve diyastolik kan basınçları (SKB, DKB) ölçüldü. Ortalama kan basıncı (OKB), atım hacmi, dakika hacmi, total periferik vasküler direnç (TPVR) ve büyük arter distansibilitesi (BAD) hesaplandı. Kontinü Doppler ile aort sistolik akım ve transmitral akım örnekleri değerlendirildi. Akut doz fazında nicardipine'in hem küçük, hem de büyük arterler üzerinde aynı anda etki göstererek TPVR'ı (% 21, p<0.0001) ve nabız basıncı/atım hacmi oranını (%15, p<0.001) azalttığı, böylece arteriyel distansibiliteyi artırdığı saptandı. SKB, DKB ve OKB'nı etkili şekilde düşürdü (herbiri için, p<0.0001). Kalp hızı (%8), atım hacmi (%10) ve dakika hacminde (%20) artış meydana getirdi (herbiri için, p<0.005). Nicardipine ile 3 aylık oral tedavi de, akut doz fazında olduğu gibi, TPVR ve nabız basıncı/atım hacmi oranını azaltarak (herbiri için, p<0.001), SKB, DKB ve OKB'nı etkili şekilde düşürdü (herbiri için, p<0.001). Ancak akut doz fazının aksine, refleks taşikardi, atım ve dakika hacimlerinde değişiklik görülmedi. Doppler parametreleri açısından, akut doz fazında afterload'da düşme ve sempatik aktivasyonda artışa bağlı olarak, aort sistolik ortalama ve zirve akım hızlarında (sırası ile; p<0.005, p<0.01) ve deselerasyon averajında (p<0.00025) artış görüldü. Kısa dönem uygulamasında ise bu parametrelerde anlamlı değişim saptanmadı. Akut doz fazında, erken diyastolik doluş deselerasyon averajında (EDA) ve geç diyastolik ortalama akım hızında (AVM) artış (sırası ile; p<0.001, p<0.01), erken diyastolik doluş süresinde (EDFT) ve izovolemik relaksasyon süresinde (IRT) kısalma tespit edildi (herbiri için, p<0.0005). EDFT ve IRT'deki değişimler refleks taşikardiye bağlandı. Kısa dönem uygulamasında ise diyastolik fonksiyon göstergelerinden sadece geç diyastolik dolum süresinde (AET) kısalma gözlendi (p<0.05). Sonuçta, nicardipine'in her iki fazda arteriyel distansibiliteyi artırarak kan basınçlarını etkili şekilde düşürdüğü, ancak akut ve kısa dönem uygulamalarında aort sistolik akımını ve diyastolik dolum parametrelerini farklı şekilde etkilediği görüldü.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi