İLKOKUL BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GÖRSEL SÖZLÜKLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Tekin, Seyfi; Turan, Mehmet (My University, 2016)
İlkokul birinci sınıf öğrencileri somut işlemler döneminde yer almaktadır. Bu dönemde kullanılan ders kitapları ve öğretim materyallerinde görsel okuma ve görsel sunu öğrenme alanına ait ögeler çokça kullanılmaktadır. Özellikle ilkokuma yazma öğretim sürecinde, seslerin tanınması ve hissedilmesi aşamasında görsel ögelerden öğretmenler çokça faydalanmaktadır. Bu süreçte kullanılan seslerle ilgili görseller, ses öğretimini kolaylaştırarak seslerin akılda kalıcılığını sağlamakta ve öğrencilerin öğrenme hızını artırmaktadır. Bu araştırmada ilkokul birinci sınıfta ilkokuma yazma öğretiminde kullanılan ses temelli cümle yönteminde seslerin tanınması ve hissedilmesi aşamasında, öğrencilerin görsel sözlüklerinde seslere dayalı en çok tanıdığı görseller belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma ilkokuma yazma öğretiminde kullanılan ses temelli cümle yöntemindeki ilk iki ses grubu (e, l, a, t, i, n, o, r, m) kapsamında yürütülmüştür. Bu araştırma tarama modelinde bir araştırmadır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen ölçekle bizzat araştırmacılar tarafından okullara gidilerek birebir soru cevap yöntemine dayalı olarak elde edilmiştir. Ölçeğin uygulanması sırasında öğrenciye ölçekteki sesle ilgili görsel araştırmacılar tarafından gösterilerek bu görseli tanıyıp tanımadığı sorularak, tanıyorsa +, tanımıyorsa - şeklinde öğrenci değerlendirme çizelgesine puanlanarak kaydedilmiştir. Kaydedilen veriler üzerinde yüzde (%) frekans (f) çalışması yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden, kolay ulaşılabilirlik örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma Elazığ ilinde merkezde yer alan ve sosyoekonomik duruma göre (düşük, orta, yüksek) belirlenmiş 3 okul ve toplam 50 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun tüm seslerin toplamına ait görselleri tanıdıkları sonucuna ulaşılmıştır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları