Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu lisans ve lisansüstü öğrencilerinde marka tercihinde etkili olan unsurların araştırılması - Yazıcı, A. Gökhan; Tozoğlu, Erdoğan; Şebin, Kenan; Bostancı, Özgür; Karahüseyinoğlu, M. Fatih (My University, 2010)
Bu araştırmanın amacı; Beden Eğitimi ve Spor Yüksel Okulu lisans ve lisansüstü öğrencilerinin spor ürünü satın alırken marka tercihinde etkili olan unsurların araştırılmasıdır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Ölçme aracı olarak hazırlanan anket, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören 80 bayan ve 170 erkek olmak üzere, 250 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde ki2 ve frekans teknikleri kullanılmıştır. Bulgularda ankete katılan bireylerin %54’ü spor ürünleri dışındaki ürünleri satın alırken marka tercihinde bazen bulundukları, fakat spor ürünleri satın alırken marka tercihinde %72’i oranında bulundukları ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin, spor ürünlerinde markayı tercih etmesinde, markanın; kalite, dayanıklılık, tasarım, kullanışlılık, güvenirlilik, emniyet, moda ve sağlıklı olması özelliklerinin, etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte bireyler üzerinde markanın psikolojik (duygusal ilişki) etkisinin de markalı spor ürünü tercihinde etkili olduğu da ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, araştırma sonucunda öğrencilerin spor ürünlerinde marka tercihindeki unsurların neler olduğu önem oranı ortaya çıkarılmış ve bu bilgiler ışığında spor ürünleri üreten işletmelere de öneriler sunulmuştur.
Keywords: İşletme; Spor Bilimleri